Nea Radio

Flere bønder på skolebenken

Kursaktiviteten blant norske bønder er høy og økende, viser nye oversikter. Foto: Flere bønder på skolebenken

Interessen for opplæring innen helse, miljø og sikkerhet er stor blant norske bønder, viser nye oversikter. Det skriver Landbruksforsikring i ei pressemelding.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Åtte av ti bønder har gått på kurs knyttet til helse, miljø og sikkerhet i løpet av de siste fem årene, ifølge en undersøkelse foretatt av Agri Analyse for Landbruksforsikring.

Plantevern, praktisk HMS og varme arbeider er temaene som utgjør topp tre, men det er også mange som har gjennomgått kurs i lastsikring og bruk av motorsag.

– Svarene tegner et veldig positivt bilde, og tyder på at bøndene virkelig tar på alvor at de har et farlig yrke, sier Linda Stubsjøen, bransjeansvarlig i Landbruksforsikring.

Hun mener bevisstheten rundt risikofaktorene i landbruket har vært økene de senere årene.

Spesialisert opplæring

Også Norsk Landbruksrådgivning, som arrangerer godt over 100 kurs i året, merker at bøndenes interesse for spesialisert opplæring er stor.

– Aktiviteten har økt de siste årene. I 2017 deltok 3500 bønder på kursene våre, og deltakelsen hittil i år tyder på at det blir enda flere i løpet av 2018. Vi hadde over 1700 deltakere bare i løpet av første kvartal, sier Halle Arnes, fagkoordinator for HMS i Norsk Landbruksrådgivning.

Det arrangeres kurs året rundt, men aktiviteten er lavest i sommerhalvåret, når livet som bonde er på det travleste.

– Høysesongen for opplæring er egentlig fra elgjakta er over om høsten og frem til påske.

Mange på kveldskurs

Mange av temaene tilrettelegges som heldagskurs, men deles i praksis ofte på to kvelder for å gjøre det enklere for bøndene å delta. Kurset i praktisk HMS-arbeid består av to samlinger med til sammen 12 timers varighet, og med nettbasert aktivitet mellom første og andre samling.

– For tiden er varme arbeider det aller mest populære kurset vårt. Det har nok sammenheng med at det bredere kurset i praktisk HMS har vært kjørt en god stund, slik at veldig mange har tatt det tidligere, sier Arnes.

Også Landbruksforsikrings undersøkelse viser at mange allerede har tilegnet seg kunnskap som gjør nytt kurs på samme område mindre aktuelt.

– For eksempel er det bare 15 prosent som oppgir at de har tatt kurs i bruk av motorsag de siste fem årene. På spørsmål om de tidligere har gjennomgått slik opplæring svarer imidlertid tre fjerdedeler av bøndene ja, sier Linda Stubsjøen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...