Nea Radio

Dyrepoliti i Trøndelag

DYREPOLITI: Statsråd Bård Hoksrud svarte på spørsmål om erfaringene med dyrepoliti i Trøndelag. Foto: Marit Langseth

Stortinget: Statsråden måtte svare på spørsmål om erfaringene med dyrepoliti i Trøndelag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Landbruks- og matminister Bård Hoksrud har svart på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Himanshu Gulati (FrP) om erfaringene etter tre år med dyrepoliti i Trøndelag.

- "Kan landbruks- og matministeren si noe om erfaringene etter tre år med dyrepoliti i Trøndelag", var spørsmålet representanten Himanshu Gulati stilte.

Her er Bård Hoksrud sitt svar:

Sør-Trøndelag politidistrikt fikk høsten 2015 i oppdrag fra Politidirektoratet å iverksette et treårig pilotprosjekt om dyrepoliti i samarbeid med Mattilsynet. Samarbeidet har vesentlig styrket arbeidet mot dyrekrim både i politiet og Mattilsynet, og ordningen har vist seg så fruktbar at den videreføres i ordinær drift nå når prosjektperioden er over.

Dette første dyrepoliti-prosjektet viser at satsningen har hatt tydelig positiv effekt. Begge etater har nå en systematisk tilnærming til samarbeid i dyrekrimsaker. Det er faste personer som behandler sakene og det er utviklet rutiner for hvordan kontakt og samarbeid mellom aktørene skal foregå når dyrevelferdssaker er så alvorlige at de skal anmeldes.

Mattilsynet kobler nå politiets etterforskere inn alt når dyrekrimsaker oppdages der man antar at utgangen vil bli straffesak (grov overtredelse av lovens bestemmelser). Dette har gitt bedre etterforskning, bevissikring og saksforberedelse, slik at saker som føres i retten ender i positiv påtaleavgjørelse og dom. Satsningen har også gitt økt oppmerksomhet om dyrekrim i politiets vakt- og beredskapsenheter, og det er ukentlig kommunikasjon mellom Mattilsynet og politiet om saker der områder overlapper. Det betyr at denne satsningen også kan ha positive effekter på samarbeidet med politiet på andre forvaltningsområder Mattilsynet har ansvar for.

Høsten 2016 ble det etablert et tilsvarende dyrepoliti-prosjekt i Rogaland, og i 2017 ett i Østfold. Innen utgangen av året vil ytterligere to regioner (Innlandet politidistrikt og Vest politidistrikt) ha etablert ordningen. Erfaringene fra de første prosjektene overføres fortløpende til de nye gruppene etter hvert som ordningen utvides.

Dyrepolitisatsingen har også ført til generelt styrket samarbeid mellom Mattilsynet og politiet, blant annet med nasjonale og lokale samarbeidsavtaler for å sikre kontinuitet i dyrekrim-arbeidet og fagsamlinger om dyrekrim som gir kompetanseoverføring mellom etatene. Sammen med Mattilsynet samler Økokrim informasjon om rettskilder og dommer i dyrekrimsaker og Mattilsynet bidrar i undervisningen om dyrekrim ved politiutdanningen.

Med hilsen
Bård Hoksrud

MER DYREPOLITI: Peter Christian Frølich (H), Helge Andre Njåstad (Frp) og Sondre Hansmark (V) presenterte nyheten om at to nye regioner fikk dyrepoliti fra 2018. Foto: MARKUS VANGEN / NRK

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...