Den nye folkesykdommen

DEMENS-MØTE i Selbu. Fra venstre Brit Sissel Lien (demensteamet Selbu kommune), filmskaper Ragnhild Nøst Bergem, Siri Brustad (Nasjonalforeningen for folkehelsen) og Karin Galaaen (Selbu frivilligsentral). Foto: Andreas Reitan

Rundt 77.000 nordmenn har i dag demens. Tallet vil trolig doble seg i løpet av de neste 20 åra.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Nasjonalforeningen for folkehelsen, Selbu kommune og Frivilligsentralen i Selbu inviterte tirsdag kveld til informasjonsmøte om demens.

Rundt 77.000 nordmenn har i dag demens, og tallet forventes å doble seg i løpet av de neste 20 åra.
Også yngre kan få demens, og mer enn 4000 av alle som lever med demens i dag er under 65 år.

- Derfor er informasjonsarbeid svært viktig, sier Siri Brustad, prosjektleder ved Trøndelags-kontoret i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Hør intervju med Siri Brustad, prosjektleder ved Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Dokumentar

“Husker du meg” heter dokumentaren til filmskaper Ragnhild Nøst Bergem der hun følger tre demens-syke og deres pårørende. Filmen ble vist i Selbu i går kveld, og i kveld vises den i Namsos.

I dokumentaren møter vi Siri som fikk demensdiagnosen bare 38 år gammel. Ellen og Finn Robin var tidlig i 60-åra da sjukdommen meldte seg. Alle tre altså innafor gruppa på 4-5000 som får demens før de er 65 år.

Det er disse tre og deres pårørende vi får møte i Ragnhild Nøst Bergem sin dokumentar “Husker du meg”. Men - hvorfor velger en ung filmskaper nettopp denne tematikken?

Hør intervju med filmskaper Ragnhild Nøst Bergem

Få råd fra fagfolk om demens

Kommunene har egne demensteam.
Mange kommuner har også demensforeninger.

Demenslinjen hos Nasjonalforeningen for folkehelsen har spesialsykepleiere som kan svare deg.
Demenslinjen er åpen mandag til fredag kl. 09-15 (23 12 00 40)

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Verdensdagen for diabetes

Verdensdagen for diabetes

Fokus på "den nye folkesykdommen"

175 000 tusen nordmenn lever med udiagnostisert diabetes. I dag har det blitt aksjonert over hele landet for å få mennesker til å teste blodsukkernivået.

Aglo med veldedig julemarked

Aglo med veldedig julemarked

24.november inviterer den lille videregåendeskolen på Skatval til julemarked. Inntektene går uavkortet til organisasjonen Mercy Ships.

Strengere regler for EU-kontroll

Strengere regler for EU-kontroll

Nå blir det strengere krav til hvem som utfører EU-kontroll av bilen din. Alle kontrollørene kurses, de må ha vandelsattest og de får strengere krav til habilitet.

Arbeiderpartiet vil berge TIP-linja

Arbeiderpartiet vil berge TIP-linja

– Jeg er rimelig sikker på at linja er reddet, sier Gunn Elin Høgli (Ap).

Ulykkesårsaken fortsatt uviss

Ulykkesårsaken fortsatt uviss

58-åring fra Trondheim omkom mandag ettermiddag

Det var en 58 år gammel mann fra Trondheim som omkom i trafikkulykken sør for Hell-tunellen i Malvik mandag ettermiddag.

Økt flytrafikk og utfordrende vær ved Røros Lufthavn gir større behov for bruk av avisningskjemikalier

Økt flytrafikk og utfordrende vær ved Røros Lufthavn gir større behov for bruk av avisningskjemikalier

Avinor AS søker om endring av tillatelse etter forurensningsloven for Røros lufthavn.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...