Nea Radio

97.000 bilister har kun én uke igjen

Gebyr: Fra 1. mars må du betale døgnbot for å kjøre uten forsikring. Foto: Colourbox/Tryg Forsikring

Neste torsdag, 1. mars, innfører myndighetene gebyr for alle som ikke har lovpålagt forsikring på kjøretøyet sitt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det dreier seg om 97.000 bilister, viser ferske tall.

– Nå vil det koste eierne 150 kroner døgnet i straffegebyr å kjøre uten forsikring for en personbil. Det vil bli svært kostbart å droppe

bilforsikringen, nesten 5000 kroner måneden. Enten tegner du forsikring nå, eller så bør du avskilte bilen din, sier Espen Opedal, direktør i Tryg Forsikring.

På tide med endring

Det var i desember i fjor at Stortinget vedtok den nye gebyrordningen. Hensikten er å få ned antallet uforsikrede biler som representerer en risikofaktor på norske veier. Estimater viser at det ble utbetalt over 100 millioner kroner i fjor til personer som ble utsatt for trafikkulykker forårsaket av uforsikrede kjøretøy eller kjøretøy som stakk av etter ulykker.

– Denne regningen blir jo egentlig betalt av de som betaler for å forsikre bilen sin, så det er på tide vi får en endring på dette. Vi forventer at antall biler uten forsikring vil gå drastisk ned i løpet av kort tid, sier Opedal.

Kan ende opp med milliongjeld

Skulle du fortsette å kjøre uten forsikring etter 1. mars risikerer du i tillegg til straffegebyret å pådra deg et stort økonomisk erstatningsansvar dersom du kjører på og skader noen. Da må tilbakebetale erstatningen som de skadelidte vil få gjennom Trafikkforsikringsforeningen.

– Det er helt uforståelig om noen heretter tør å ta den risikoen det er å kjøre rundt uten forsikring. I verste fall kan man ende opp med erstatningskrav i millionklassen hvis en forårsaker en ulykke med personskade, sier Opedal.

Skal du unngå gebyrer må du enten forsikre eller avskilte kjøretøyet innen 1. mars.

Allerede fra dag én vil det bli sendt ut sms-varsel og e-mail til eierne av kjøretøy som er uten forsikring. Tre dager senere vil de som fremdeles står uten forsikring få varsling via brev.

Straffegebyrene per døgn er:

  • Moped, traktor, motorredskap og veterankjøretøy: 50 kr.
  • Personbil, varebil, campingbil, beltebil, motorsykkel, beltemotorsykkel og

snøscooter: 150 kr.

  • Buss og lastebil: 250 kr.

Skulle du unnlate å betale de løpende gebyrutgiftene eller trafikkforsikringsavgiften, vil saken til slutt ende med rettslig inkasso.

Det er ulovlig å benytte kjøretøyet uten gyldig trafikkforsikring. Hvis det skjer en ulykke, kan eier av uforsikret kjøretøy bli straffet og holdt økonomisk ansvarlig for skader som oppstår. Et uforsikret kjøretøy vil kunne bli avskiltet

på stedet ved en kontroll.

Hvordan unngå gebyr?

  • Kjøp forsikring.
  • Har du fått brev om at du ikke har gyldig forsikring, men mener at dette er feil, må du kontakte forsikringsselskapet ditt.
  • Hvis kjøretøyet ditt ikke i bruk eller ikke i kjørbar stand, kan du levere inn skiltene til Statens vegvesen. Dersom kjøretøyet kun er i bruk deler av året må det likevel avskiltes for tiden det ikke er i bruk for å unngå å betale forsikring. Skiltene oppbevares gratis på trafikkstasjonen i seks måneder.
  • Hvis du mener at kjøretøyet allerede er avregistrert eller vraket, må du kontakte Statens vegvesen for å unngå gebyr.
  • Står du oppført med et kjøretøy som er stjålet, bør du kontakte politiet og sikre at det er meldt stjålet for å unngå fremtidig gebyr.
  • Har du solgt kjøretøyet, må du passe på at korrekt salgsmelding har blitt innlevert.

Ble varslet høsten 2017

Det er myndighetene som står bak gebyrordningen. Hensikten er å få ned tallet på uforsikrede, mens Trafikkforsikringsforeningen står for selve innkrevingen. Skader forvoldt av uforsikrede og ukjente kjøretøy fører til betydelige utgifter for forsikringsselskapene som dekker dette via Trafikkforsikringsforeningen. Disse kostnadene blir igjen fordelt på lovlydige forsikringstakere. Gebyret skal motivere eierne av uforsikrede kjøretøy til å kjøpe lovpålagt ansvarsforsikring (trafikkforsikring). Trafikkforsikringsforeningen vil kreve

inn gebyret, og innbetalte gebyr vil gå til å dekke skadene forvoldt av uforsikrede og ukjente kjøretøy (bilansvarslovens § 10).

I løpet av høsten 2017 ble det sendt ut informasjonsbrev til eiere av hele 115 000 kjøretøy som ikke hadde lovpålagt forsikring i orden.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...