Nea Radio

224 moskus på Dovre

MOSKUS: Vintertellinga av moskus viste 224 dyr fordelt på tre kommuner. Foto: Bjørn Rangbru, Fylkesmannen i Trøndelag

Det ble registrert 244 moskus under årets telling av bestanden på Dovrefjell. Det er fem færre enn under tilsvarende telling i 2017. Vintertellinga er ei minimumstelling og ble gjennomført av Statens naturoppsyn i samarbeid med Oppdal Bygdealmenning, Lesja Fjellstyre og Dovre Fjellstyre.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Vintertellinga er ei såkalt minimumstelling av moskusbestanden på Dovrefjell og ble gjennomført av Statens naturoppsyn i samarbeid med Oppdal Bygdealmenning, Lesja Fjellstyre og Dovre Fjellstyre 3. og 6. april.

Hensikten med tellinga var å få oversikt over antall dyr i stammen samt informasjon om alders- og kjønnsfordeling.

Det ble funnet 244 dyr, se figur 1.

Figur 1 Foto: FMTL

Dette er en liten reduksjon i antall dyr i forhold til tellinga i 2017.

166 av dyrene var i Oppdal, 66 i Dovre og 12 i Lesja kommuner. Alle registrerte dyr var innenfor kjerneområdet for
moskus på Dovrefjell. Stammen på Dovrefjell telles hvert år, både sommer og vinter.

Ny forvaltningsplan

Fylkesmannen i Trøndelag er forvaltningsmyndighet for moskus på Dovrefjell. Det ble laget en ny forvaltningsplan høsten 2017. I planen er det
vedtatt at bestanden ikke bør overstige 200 vinterdyr.

Det er derfor nødvendig å regulere bestanden slik at den ikke vokser seg større enn det antallet som er bestemt. Hvor mange dyr som skal felles bestemmes av Miljødirektoratet etter råd fra fylkesmennene. Det er Statens naturoppsyn som feller dyrene.

Redusert andel unge dyr

Andelen av bestanden som er dyr under tre år, er redusert de siste sesongene, samtidig som andelen eldre hunndyr har økt. På lang sikt kan
manglende rekruttering gi negative virkninger for bestanden dersom trenden vedvarer eller forsterkes.

I 2018 ble det registrert 37 kalver (født 2017). Tidligere års vintertellinger viser at hornutviklingen hos kalver på Dovrefjell er såpass god at en del kalver har tydelige horn, og lett kan forveksles med årsklassen over. For å omgå utfordringene med å skille de yngste aldersklassene fra hverandre, benytter vi andel av dyrene i bestanden som er under 3 år, som er mål på rekruttering, figur 2.

Figur 2 Foto: FMTL

(Kilde: Fylkesmannen i Trøndelag)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...