Nea Radio

15 millioner kroner i erstatning

BJØRN: Bjørnen var også i 2018 den største skadevolderen. Foto: Ola Morten Græsli

Fylkesmannen i Trøndelag har mottatt og behandlet 318 søknader om erstatning for sau og lam drept av fredet rovvilt i 2018.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Behandlinga av søknader om erstatning for sau og lam drept av fredet rovvilt i 2018 ble klart like før jul.

I 2018 var det 318 sauebruk som søkte om erstatning i Trøndelag. Til sammenlikning var det totalt i gamle Nord- og Sør-Trøndelag 344 søknader i 2017. Tallene som presenteres er likevel ikke helt endelige, ettersom fylkesmannen har mottatt meldinger om heimkomne dyr som vil medføre korrigeringer av noen vedtak, samt at behandling av klager på vedtak også vil kunne gi endringer i antall dyr som erstattes etter beitesesongen 2018.

Det er utbetalt 15 061 153 kroner i erstatning for sau tapt til fredet rovvilt i 2018. Totalt er det erstattet 5 669 sau og lam som sannsynlig drept av fredet rovvilt i Trøndelag etter beitesesongen 2018. Sammenliknet med tall fra 2017 (6 506 sau og lam) så er det en nedgang i antall sau og lam erstattet som tapt til fredet rovvilt.

Trenden de sju siste beitesesongene viser at tapet til fredet rovvilt i 2018 ligger på et stabilt nivå.

TOTALT antall sau og lam erstattet i Trøndelag i 2018. Foto: Fylkesmannen i Trøndelag

Bjørn største skadevolder

Totalt ble det erstattet 1 614 sau og lam som tapt til bjørn i 2018 (28 prosent av totalt antall erstattet). Dette er en økning sammenliknet med året før, hvor 22 prosent ble erstattet som følge av skader fra bjørn. Bjørn på Fosen i sesongen 2018 er nok grunnen til at antall erstattede dyr tapt til bjørn har økt.

Færre skader fra jerv

Det ble totalt erstattet 1 567 sau og lam som følge av jerveskader i 2018. Det utgjør en markant nedgang sammenliknet med 2017 der 2 357 sau og lam ble erstattet som tapt til jerv i gamle Nord- og Sør-Trøndelag. Det er i denne forbindelse verdt å merke seg at andelen sau og lam erstattet til uspesifisert fredet rovvilt, er økt fra 18,5 % i 2017 til 25 % i 2018. Jerv er alltid en av flere arter som er en aktuell skadevolder i tilfeller der erstatningen er gitt som tapt til uspesifisert fredet rovvilt.

ANDEL erstattet tapt til fredet rovvilt i Trøndelag i 2018. Foto: Fylkesmannen i Trøndelag

Gaupe, ulv og kongeørn

Tap erstattet som drept av gaupe for øvrig er halvert, 546 sau og lam erstattet, sammenliknet med 2017 (1060 sau og lam erstattet).

Ulven som har hatt tilhold i Gauldalen beitesesongen 2018 har medført at det er erstattet mer dyr som tapt til ulv i 2018 (207 sau og lam), sammenliknet med 2017 da bare en sau ble erstattet som drept av ulv i Trøndelag.

Andelen erstattet der kongeørn er vurdert som sannsynlig skadevolder har gått ned fra 7 til 5 prosent mellom 2017 og 2018.

KOMMUNEVIS oversikt over søknader og erstatninger i 2018. Foto: Fylkesmannen i Trøndelag

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...