Nea Radio

Ny handlingsplan styrker forvaltningen av verneområdene

HANDLINGSPLAN: Lofotodden nasjonalpark ble åpnet 9. juni av klima og miljøminister Ola Elvestuen (V). De norske verneområdene har store naturverdier som er et viktig grunnlag for langsiktig, lokal og naturbasert verdiskaping. Foto: Martin Lerberg Fossum

De norske verneområdene skal sikre langsiktig bevaring av viktig natur. Likevel er verneverdiene truet i mer enn en av fire norske områder. Regjeringen legger derfor fram en ny handlingsplan for verneområdene våre.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

FNs naturpanel har i sin siste rapport advart verden mot at natur går tapt i et alarmerende tempo. Tilstanden i norske verneområder er heller ikke god nok, derfor har regjeringen laget en handlingsplan for hvordan vi skal styrke forvaltningen av verneområdene i Norge, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Skjøtsel skal prioriteres

- God skjøtsel er det viktigste virkemiddelet vi har for å bekjempe gjengroing og fremmede arter i verneområdene. Dette er et tiltak regjeringen ønsker å prioritere og vi øker derfor budsjettmidlene til dette i 2019, sier Elvestuen.

Handlingsplanen varsler flere tiltak for å forenkle og effektivisere arbeidet med forvaltningsplaner. Gode planer for skjøtsels og forvaltning gjør arbeidet med tiltak i verneområder målrettet og kostnadseffektivt. Regjeringen legger til rette for at alle nasjonalparker og Ramsarområder får en forvaltningsplan innen 2020, og Miljødirektoratet har lansert en ny digitalløsning for forvaltningsplaner.

Profilering og besøksstrategier

Verneområdene har store naturverdier som når de forvaltes i et generasjonsperspektiv og i tråd med verneformålet, er et viktig grunnlag for langsiktig, lokal og naturbasert verdiskaping. Gjennom handlingsplanen vil regjeringen legge til rette for at det gjennom såkalte besøksstrategier planlegges for økt besøk i nasjonalparker og andre store verneområder der naturen tåler det.

- Vi vil også sikre at all informasjon om og profilering av nasjonalparker og andre verneområder holder høy kvalitet, følger kriteriene for merkevaren Norges nasjonalparker og er i tråd med verneområdets besøksstrategi. Regjeringen vil også fortsette utviklingen av besøkssentrene som viktige formidlere om norsk natur og bidra til at sentrene blir gode møteplasser for samarbeid mellom frivillige organisasjoner, næringsliv og offentlig forvaltning, sier Elvestuen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...