Nea Radio

Norges største bredbåndssatsing

BREDBÅND: Regjeringa bevilger mer til bredbånd. Foto: Andreas Reitan

- Vi tildeler nå over 400 millioner kroner til bredbånd, og distriktene vil få et rekordstort bredbåndsløft, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Regjeringa bevilger nå over 400 millioner kroner til bredbånd, og dermed kan distriktene få et rekordstort bredbåndsløft. Bevilgningen kan gi nytt eller forbedret bredbånd til tusenvis av husstander og bedrifter.

- Krisen vi nå er inne i viser hvor avhengig samfunnet vårt er av en god digital infrastruktur, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Staten bidrar i år med over 400 millioner kroner i tilskudd til bredbånd, etter at Stortinget nylig bevilget 150 millioner kroner ekstra i forbindelse med koronakrisen.

Det er fylkeskommunene som skal forvalte midlene, som skal gå til områder hvor de kommersielle aktørene ikke finner det lønnsomt å bygge ut. Dette er blant de mest spredtbygde områdene i landet.

- De statlige midlene til bredbånd vil bidra til at enda flere i distrikts-Norge vil få et nytt eller forbedret bredbåndstilbud. Nå som veldig mange bruker hjemmekontor, elevene har hjemmeundervisning og vi har sosial kontakt digitalt, ser vi hvor viktig bredbånd er for både innbyggere og næringsliv i Norge. Denne infrastrukturen gjør at samfunnet kan fungere langt mer normalt enn det som ellers ville vært situasjonen, sier Helleland.

- Norges største bredbåndssatsing, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland. Foto: Nils Kåre Nesvold

De private markedsaktørene investerer til sammen nesten 10 milliarder kroner årlig i mobil- og bredbåndsnett, som dekker det meste av befolkningen. De 400 millionene går til områder der markedet ikke sørger for dekning. Her vil trolig fylkeskommunene, kommuner og private aktører også bidra med midler, slik at satsingen blir enda høyere.

- De statlige midlene vil utløse mye lokalt engasjement, slik at vi får mye bredbånd for pengene. Dette er en dugnadsinnsats som Norge har god erfaring med, sier Helleland.

- Vi har lykkes godt med satsingen på mobil- og bredbånd i Norge. 86 prosent av befolkningen har nå tilgang til høyhastighetsbredbånd på 100 megabit per sekund – mot 63 prosent da denne regjeringen tok over. Vi ligger godt an til å nå målet om 90 prosent høyhastighetsdekning i løpet av året, sier Helleland.

Nkom har i samarbeid med Kommunal- og moderniseringsdepartementet fastsatt en fordelingsnøkkel for bredbåndsmidlene for 2020 basert på dekningssituasjonen i fylkene. Fylkene som har flest innbyggere i spredtbygde strøk uten tilbud om høyhastighetsbredbånd får relativt sett en størst andel av potten. I tråd med regionreformen, skal fylkeskommunene i 2020 overta ansvaret for forvaltningen av midlene.

Fiberkabel Foto: Stian Elverum

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...