Nea Radio

Nea Radio

Stor økning i museumsbesøket ved Falstadsenteret

FALSTAD: Bjørn Storm-Johansen, etterkommer, formidler historien om Majavass-tragedien under guiding i Falstadskogen. Foto: Falstadsenteret

Falstadsenteret på Ekne i Levanger har opplevd stor tilstrømning av besøkende så langt i år.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Året sett under ett er det 61 prosent økning i forhold til januar- juli i 2018, og for sommermånedene juni og juli en økning på 49 prosent i forhold til fjoråret.

Over 7500 skoleelever årlig

Falstadsenteret er et av de syv nasjonale freds- og menneskerettighetssentrene og har som hovedoppgave å undervise ungdom om menneskerettigheter og demokrati med utgangspunkt i sin historie som fangeleir fra andre verdenskrig. Over 7500 skoleelever besøker senteret årlig. Falstadsenteret har de siste årene hatt et økt fokus på utstillinger og formidling til museumsbesøkende og har i 2019 opplevd en stor vekst i forhold til tidligere år. Mer enn 3500 gjester har besøkt senterets utstillinger hittil i år, i forhold til litt over 2000 gjester i 2018.

Bredere publikum

- Vi er ikke et stort museum i antall årlige besøkende, men vi har lagt en strategi med klare ambisjoner om å nå ut til et bredere publikum gjennom økt fokus på formidling og museumsutstillinger. Vår historie er historisk interessant, men ikke minst relevant for å forstå utfordringer i samfunnet i dag, sier Christian Wee, direktør ved Falstadsenteret.

- Det er veldig flott å se at vår økte satsning på museumsformidling til et bredere publikum gir resultater, sier Wee. - Selv om vår hovedoppgave er å tilby undervisning til ungdom gjennom den kulturelle skolesekken, så opplever vi at Falstads historie som fangeleir fra andre verdenskrig oppleves viktig også for museumsbesøkende. Etter hvert som tidsvitnene fra siste krig forsvinner, blir stedet der krigens uhyrligheter fant sted viktigere for å minnes og for å lære, og det er spesielt gledelig å se at det er mange barnefamilier som har besøkt Falstad i sommer.

Digital rekonstruksjon

Falstadsenteret lanserte i 2018 en digital rekonstruksjon av SS Strafgefangenenlager Falstad, hvor besøkende ved hjelp av en stedsbunden app på en IPAD går rundt i landskapet og får tilgang på historisk materiale og tidsvitneintervju, og hvor alle bygg fra fangeleiren er digitalt rekonstruert.

Denne er tilgjengelig på norsk, engelsk, tysk og russisk, og har fått mye oppmerksomhet internasjonalt. - Vi er stolte av å kunne tilby våre museumsbesøkende den mest avanserte digitale rekonstruksjon av alle minnesteder i hele Europa, sier Gaute Ulvik Haugan, prosjektleder ved Falstadsenteret. - Med denne kan alle besøkende bedre forstå hvordan leiren så ut, og ikke minst høre direkte fra de som satt her hvordan livet i SS Strafgefangenenlager var.

DIGITAL REKOSTRUKSJON: Falstadsenterets digitale rekonstruksjon gir besøkende tilgang til historiske materiale der det skjedde i landskapet. Foto: Falstadsenteret

Siste nytt i Kultur Vis flere

Godbitene står i kø

Godbitene står i kø

Det bugner av publikumsopplevelser i kulturhuset Kimen i Stjørdal framover.

Minnes Ronja med konsert

Minnes Ronja med konsert

For to år siden tok Ronja Antonie Silderen fra Selbu sitt eget liv. Nå feires hennes liv med en minnekonsert.

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Etter Ingrid Aunes plutselige bortgang, måtte Arbeiderpartiet i Malvik finne en ny ordførerkandidat før valget. Han er kaffegjest i Nea Radio denne uka.

Bjørnis inntar lesekroken

Bjørnis inntar lesekroken

Brannvesenet og Brannvernforeningens maskot Bjørnis er frontfigur i tre nye barnebøker som utgis på Aschehoug Forlag i høst. Bøkene lar barn og foreldre lære mer om brannsikkerhet, brannkonstabelyrket og livet på brannstasjonen.

Barofestival i vekst

Barofestival i vekst

Årets Barofestival fikk flere campere på besøk i år enn de to foregående årene. Hele 52 campingvogner og bobiler var godt innlosjert i Flora, og til sammen var det nesten 500 festivalgjengere på besøk i løpet av helgen.

Duredag i Dantown

Duredag i Dantown

Dan Folde inviterer til i sin egen amerikanskinspirerte landsby på Glåmos.

Siste nytt i Trøndelag Vis flere

Så sine nye lagkamerater vinne målrik forestilling

Så sine nye lagkamerater vinne målrik forestilling

Den nysignerte landslagsspilleren fikk se en uryddig seier av RBK i generalprøven før den viktigste kampen på mange år.

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Etter Ingrid Aunes plutselige bortgang, måtte Arbeiderpartiet i Malvik finne en ny ordførerkandidat før valget. Han er kaffegjest i Nea Radio denne uka.

Matfestivalen vokser videre

Matfestivalen vokser videre

Norges beste lokalmatfestival? 2019 ble et nytt rekordår - aldri før har så mange besøkt og handlet så mye på Trøndersk Matfestival.

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

- En bedre skole for alle - ikke de få

- En bedre skole for alle - ikke de få

- I Trøndelag trenger vi flere - ikke færre lærere. Vi trenger flere - ikke færre lærlinger. Vi trenger at flere - ikke færre elever fullfører videregående. Vi trenger en skolestruktur som er nær der elevene bor og som ikke presser de svakeste elvene til å flytte på hybel for å få skoleplass, skrive...

Posten trår til med sykkelfrimerker

Posten trår til med sykkelfrimerker

Norge har hatt mellom 200 og 300 fabrikker som har laget sykler av alle typer, fasonger og prisklasser. Nå gir Posten ut fire frimerker med noen av de mest ikoniske modellene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...