Nea Radio

Spektakulær CD-lansering:

Ridder Blåskjegg i Frimurerlosjen

Magisk:I fjor satte Orkester Nord opp operaen Ridder Blåskjegg på Trøndelag Teaters Gamle Scene. Nå er musikken foreviget på CD. Foto: Orkester Nord/arkivbilde

I fjor hadde Orkester Nord stor suksess med operaen Ridder Blåskjegg på Trøndelag Teater. Nå lanseres musikken på CD, først i Trondheim og så i Paris!

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 19.11.2019 kl 14:18

Operaen Raoul Barbe Bleue, eller Ridder Blåskjegg som vi også kjenner den, ble for første gang framført noe få måneder før den franske revolusjonen.

– Dette er et virkelig eksepsjonelt, og ikke minst helt sentral verk, sier leder og dirigent for Orkester Nord, Martin Wåhlberg. Orkester Nord hadde stor suksess med en spektakulær oppsetning av Ridder Blåskjegg på Trøndelag Teaters Gamle Scene på denne tiden i fjor og nå kommer musikken på CD på det franske plateselskapet Apartè. Wåhlberg forteller at operaen ble først sensurert og deretter en kjempesuksess i Europa og særlig Frankrike og Tyskland.

– Verket ble skrevet like før den franske revolusjon. Den handler om en konge som blir drept av undersåttene han hadde oppført seg dårlig mot og det er faktisk nøyaktig det som skjedde under revolusjonen.

Sammenlignes med de største

Rauol Barbe Beleue finnes allerede å få tak i som CD, men selve lanseringen finner sted i Frimurerlogen i Trondheim torsdag 21. november. Deretter går turen til Paris for nok en konsert lørdag 23. Innspillingen har fått svært gode kritikker og Wåhlberg sammenlignes med de aller største internasjonale dirigentene.

– Ja, de bruker store ord. Men det er viktig for meg å understreke at det faktisk er musikerne som gjør jobben. For meg blir det feil at jeg får fokuset, sier Wåhlberg.

Lang prosess

Det ligger mye arbeid bak en satsning av dette kaliberet.

– Jeg jobber som forsker på NTNU og sammen med andre har jeg jobbet svært lenge for å få dette materialet riktig framstilt. I tillegg har selve oppsetningen tatt lang tid. Han forteller at kulissene ble laget i Frankrike for så å bli fraktet til Trondheim i lastebiler før forestillingen i fjor.

– Det er viktig for oss at alt blir riktig og det tar tid, sier Martin Wåhlberg som slett ikke kan hvile på laurbærene når konserten i Paris er unnagjort. Da er det nemlig innspurt før Barokkfest, tidligmusikkfestivalen som finner sted i Trondheim på nyåret.

– Men dette er veldig spennende og vi gleder oss til å framføre dette, både i Trondheim og i Paris.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...