ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Mektige Nergard

NERGARD: Andreas Nergård fortsetter å imponere. Foto: Andreas Reitan

Rockeoperaen "Eternal White" med Nergard på Stuguvoldmoen lørdag kveld ble en mektig opplevelse!

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Rundt 300 trosset dårlig værvarsel og fikk med seg Nergards urframføring av rockeoperaen "Eternal White" på Stuguvoldmoen lørdag kveld.
Ruskvær, javel, men sannelig var det store forventninger til et av de mest spennende arrangementene i Karolineråret 2018.

Nergard imponerte med "Eternal White" på Stuguvoldmoen lørdag kveld. Foto: Andreas Reitan

Metallisk trøkk fra "Storsylen"

Aldri før har det vært mer trøkk fra den gamle og ærverdige scena "Storsylen".
Etter nesten to års forarbeid fikk trommeslager og komponist Andreas Nergård endelig anledning til å presentere sin egen tolkning av karolinerhærens tragiske tilbaketog fra Østby i Tydal til Handöl i Jämtland. Den største militære katastrofen i nordisk historie.

Menig soldats metal

- Jeg måtte bare lage noe tungt og dystert. Det er det som er metall-musikken, sier Andreas Nergård. - Jeg har tidvis forsøkt meg på noen lystige greier, men det har blitt "totalhavari", sier han sjølironisk. - Jeg har forøkt å bringe inn noen ekstreme symfoniske elementer, og lekte til og med med tanken om å ha det på svensk. Men jeg skjønte fort at det ville blitt en for stor jobb, sier Andreas.
Likevel er det et par svenske salmetoner med i prosjektet, en av dem framført av pappa Oddvar Nergård.
"Eternal White" forteller om tilbaketoget fortalt fra en menig finsk soldat. Han kom trolig aldri til Handöl. - Jeg kunne nok tatt utgangspunkt i Carl Gustaf Armfeldt, og vi har med en låt som beskriver det jeg ser for meg må være hans ekstreme skyldfølelse for at 3000 mann frøs i hjel på fjellet. Men for meg ble det riktigere å se det fra en helt annen vinkel, sier Nergård.

NERGÅRD: Storebror Tomas Nergård imponerte på gitar. Foto: Andreas Reitan

Rockeopera blir plate

Nergards "Eternal White" skal bli plate.
- Det kommer til å ta det meste av tida framover nå, og jeg håper vi har den klar til utpå nyåret, sier Andreas Nergård. Han innrømmer samtidig at det hadde vært fint om også andre arrangører hadde våget å satse som tydalingene.
- Jeg har jo et spesielt forhold til Stugudalen og håper å kunne komme tilbake hit, enten med dette prosjektet eller andre, sier han.

MER!: Publikum ville ha mer! Her takker bandet for seg denne gang. Foto: Andreas Reitan

Magiske Stuguvoldmoen

Det har definitivt vært flere publikummere tilstede på konserter fra "Storsylen", den gamle hovedscena på Stuguvoldmoen. Men aldri før har det vært presentert en konsert med utgangspunkt i lokal historie av en slik kvalitet, uansett musikalsk genre.
Flott var det at Børge Hanssen innledet med et kort sammendrag av karolinerhistoria, og flott var det at Svein Hilmo gestaltet den finske menige soldaten fra scenen.

KAROLINERHISTORIA: Børge Hanssen kan karolinerhistoria "på rams" og imponerte med et tett og sentralt sammendrag - uten manus! Foto: Andreas Reitan

FINSK SOLDAT: Svein Hilmo gestaltet en finsk menig soldat sin fortelling fra det tragiske tilbaketoget. Foto: Andreas Reitan

Nergard

Tomas Nergård, gitar
Ørjan Halsan, gitar
Ruben Krogstad, bass
Andi Kravljaca, vokal
Mathias Molund Indergård, vokal
Andreas Nergård, trommer

Forøvrig: Péter Sallai, scenedekor

ANDREAS Nergård fortalte om prosjektet og takket publikum Foto: Andreas Reitan

Nøkkelord

ANNONSE