Nea Radio

Karolinerspelet:

Magisk teaterpremiere i Tydal

KONFLIKTENE bærer "Karolinerspelet i Tydal". Her presentert av de to profesjonelle skuespillerne i forestillinga, Lavrans Haga og Elisabeth Matheson. Foto: Andreas Reitan

Uteteater i januar er alltid et sjansespill. Været og to- og firbeinte skuespillere skapte likevel teatermagi da "Karolinerspelet i Tydal" hadde premiere torsdag kveld.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Flaks?

Tja, i øvingsperioden har teatergjengen i alle fall ikke hatt været på sin side. Mildvær, glattis og vannrett regn fra alle himmelretninger har periodevis tvunget øvingene innendørs.
Men, når det nærmer seg premiere, så ordner det seg alltid for kjekke jenter og gutter.
Karolinerværet kom fra oven. Takket være presten Idman eller yr.no?

Værmagi

Takk, uansett, for værskiftet like før premieren torsdag kveld var med på å skape akkurat den magiske stemninga som utescenen på Brekka bygdetun en sjelden gang er i stand til å vise fram. Premierekvelden ble en slik opplevelse.
Lett snøvær, og nok vestavind til at granene rundt bygdatunet var villige til å gi slipp på noen av snøkåpene rundt seg.

Teatermagi

Med historie helt tilbake fra 1993 er det et modent teater som torsdag kveld tar imot i underkant av 400 godt kledde publikummere for premiereforestilling.
Historia er den samme. Utgangspunktet er Brit Stubbes manus "Karolinernes hærtog i Tydal", godt gjennomarbeidet av Eli Sørensen og etter hvert i nye oppsetninger med ulike regissører.

Nea Radios reporter har etterhvert blitt god til å kle seg for uteteater, men fryser på ryggen uansett. Jeg har sett alle forestillingene og ender alltid opp med: Dette må da være "the best ever"?

Hør noen kommentarer etter premieren:

MESTERLIG: Cathrine Telle har tatt nye og sikre regigrep om Karolinerspelet i Tydal. Foto: Andreas Reitan

The best ever" ?

Ja, jeg tror faktisk det.
1993-utgaven var bra. Alle utgavene var bra. 2018-utgaven var også bra, men 2019-utgaven er enda bedre. Kulturkonservatisme til tross: Vi må våge å la oss bevege i teaterkunstnernes ønsker om nytenking.

Cathrine Telle ble hentet inn som regissør foran 2018-utgaven. I tett samarbeid med Elisabeth Matheson, som med solid ærbødighet har dramatisert Brit Stubbes opprinnelig manus, tok duoen det videre til dagens 70-minutters ekstremteater.

Hør intervju med Cathrine Telle

Telle og Matheson har gitt "spelet" ny energi, stilt nye, skarpere spørsmål og spisset motsetningene, som historia har mange av.
Årets forestilling fokuserer mer på Østbygrenda enn tidligere, og kanskje kunne nok en imponerende Lavrans Haga i debutrollen fått enda mer plass i rollen som general Armfeldt. Men, la det være utfordringa til neste gang.

ARMFELDT: Lavrans Haga gjør en strålende debut i rollen som general Armfeldt. Foto: Andreas Reitan

Tre igjen

Ekstremteater? Ja, uteteater i vinterkulda vil vel uansett oppleves som ekstremt. Likevel, det er bare å kle seg, og gle' seg. For Karolinerspelet i Tydal er varmende teater for ettertanke, med et sterkt fredsbudskap: "Krig er tap på begge sider".

Hør intervju med Lavrans Haga

Fredag kveld er det ny forestilling på Brekka bygdetun i Tydal. Lørdag er det to forestillinger.

Skynd deg! Ikke gå glipp av denne forstillinga!

UMULIG: Bersvend må ta på seg en umulig oppgave. Her får han råd fra sin far. Foto: Andreas Reitan

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...