Nea Radio

Inntrykksfull omvisning ved Falstadsenteret

Foto: Anette Fossmo

Opplev historien om skolehjemsgutten Eilif Rye Pisani på Falstad i sommer.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:


De fleste kjenner til Falstads rike historie, både som skolehjem, men kanskje spesielt som fangeleir under andre verdenskrig. Ukentlig kommer det besøkende til senteret med en personlig tilknytting til stedet, ikke bare fra Norge, men også andre steder i verden. I sommer sørger Falstad for å holde i liv i fortellingene som er på vei ut av historien igjennom prosjektet "etterkommernes fortellinger", der fokuset ligger på å trekke frem enkeltindividers tilknytning til stedet fremfor Falstads mer generelle historie. En av hovedomvisningenene er fortellingen om skolehjemsgutten Eilif Rye Pisani, som bare 23 år gammel ble henrettet for landssvik.

Saken fortsetter etter lydklippet

Hør intervju med Julius Reinsborg.

- Jeg er sommerguide her på Falstadsenteret og i sommer har vi spesialisert oss på en omvisning som tar for seg historien om en gutt som satt her på skolehjemmet under krigen, forteller Julius Reinsborg.

- Han heter Eilif Rye Pisani, og vi følger historien hans fra da han kom til skolehjemmet som 16-åring helt til etterkrigstiden 1947, da han ble henrettet for landssvik.

Falt utenfor samfunnet.

Deltar man på omvisningen er det vanskelig å se for seg at det kun er snakk om en sju-års periode av Pisanis liv man hører om, da historien er så innholdsrik at det kunne rommet et helt liv. Man følger fotsporene til en 16 år gammel gutt som tydelig falt ut utenfor normen i ung alder.

- Hva det var som gjorde at han falt utenfor er vanskelig å si, forteller Reinsborg.

- Men vi vet fra gamle dokumenter at han begynte tidlig med skulking og misbruk av alkohol. Han stjal klær og gjenstander av foreldrene for å skaffe seg penger til alkohol, som er en av grunnene til at han ble sendt til et skolehjem for vanskeligstilte gutter. Det vi vet videre er at han vervet seg til den norske vaktbataljonen, som på den tiden var en understyrke til SS. Om det var fordi tyskerne tok over Falstadsenteret eller om det var fordi faren var NS-sympatør er uvisst, men det kan jo tenkes at det var to påvirkende faktorer. Fylla og mye flytting rundt, som kanskje gjorde at han ikke fikk noe fast tilsted i Norge, kan også muligens være en del av årsaken til at han valgte å gå i mot sine egne landsmenn.

Mange forbinder Falstad som et sted hvor mye uhyggelig har skjedd, men Falstad skolehjem begynte egentlig som en mild institusjon med fokus på oppdragelse. De som ble plassert der skulle utdannes til å bli hederlige borgere av det norske samfunn. Likevel er det ikke å utelukke at skolen benyttet en hard praksis og tøff disiplin.

- Vi vet at det kunne foregå mye arbeid og en hyppig bruk av straff i form av isolering. Det kunne også foregå overvåking og overgrep. Når i historien dette skjedde er uvisst, men det kan tenkes at det også skjedde når Eilif Pisani satt der. Det var ikke sånn som det er i dagens samfunn, det var mye hardere kår, understreker Reinsborg.

En historie som skaper inntrykk

Reinsborg er selv bare 22 år gammel, kun ett år yngre en det Pisani var da han ble henrettet for landsforræderi. Dette gjør inntrykk på den 22 år gamle sommerguiden.

- Det er veldig spesielt! Det er jo alderen som skaper mest inntrykk for min del nettopp fordi han er på min alder. Det å følge hans utvikling gjennom krigen og situasjonene som oppstår rundt han setter sine spor. Og det har nok en større effekt på meg at han var på min alder da han tok disse valgene, som senere førte til at han ble henrettet våren 1947, 23 år gammel, sier Reinsborg.

Julius Reinsborg er en av tre guider som jobber på Falstad denne sommeren, og det er uten tvil en veldig spennende jobb.

- Jeg er veldig fornøyd med jobben, jeg er godt historieinteressert. Det å ha en sommerjobb hvor jeg kan drive med formidling og kan lese meg opp på og lære om stoff som interesserer meg setter jeg veldig pris på, smiler Reinsborg.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...