Nea Radio

Nea Radio

Historiens største NM for kor

TITTELFORSVARERE: Neon Vokal fra Romerike er regjerende norgesmestre. Foto: Svend Berggren

Aldri før har så mange korsangere møttes til konkurranse som under Norgesmesterskapet for kor i Trondheim i helga.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Mer enn 200 000 nordmenn synger i kor. Bare idretten er større.

- NM for kor bare vokser og vokser. I forrige NM konkurrerte 1 100 sangere i 12 ulike klasser. I år konkurrerer rekordmange 1 600 korsangere i hele 17 ulike klasser! Dette er ett av flere tegn på at korinteressen i Norge er i vekst, sier president Stein Høyer i Norges Korforbund.

Sterk vekst i seniorkor

Hele 58 kor og vokalgrupper er med i årets mesterskap. Nytt av året er det at man har opprettet en egen konkurranseklasse for barnekor. I tillegg er det opprettet en egen klasse for seniorkor, det vil si kor der medlemmene er over 67 år.

- Folk i Norge lever stadig lengre, og vi ser en sterk vekst i antall seniorkor i Norge. Derfor er vi glad for at vi nå får konkurranseklasser for alt fra barn til senior i Kor-NM, forteller Stein Høyer.

Rekordmange NM-deltakere

Korene som deltar i årets NM representerer et svært vidt spekter rent musikalsk, og skal synge alt fra barokkmusikk og folketoner til poplåten «Don’t kill my vibe» av artisten Sigrid.

Neon Vokal fra Romerike stiller opp for å forsvare NM-tittelen fra 2017. I eliteklassen møter de Den norske Studentersangforening fra Oslo som er Norges eldste kor.

- Til slutt møtes de beste korene i en stor Norgesmester-finale i Olavshallen lørdag kveld. Koret som vinner finalen, blir Norgesmester og vinner 50 000 kroner, forteller Tove Ramlo-Ystad, som er musikalsk ansvarlig for NM.

Hun er blant annet kjent som dirigent i det prisbelønte damekoret Cantus, det vil si koret som synger i de populære Disney-filmene Frozen 1 og 2. President Stein Høyer mener Frozen-suksessen sier mye om nivået på norske kor.

- Norske kor ligger virkelig i verdenstoppen! Det ser vi når de oppnår verdenssuksess slik som koret Cantus nå har gjort ved å ha blitt valgt av Disney ikke bare én, men to ganger, når de ble bedt om å synge også i Frozen 2-filmen som har norgespremiere juledag, sier president Stein Høyer i Norges Korforbund.

KOR-NM: Fosenklang damekor vant klassen damekor B under forrige NM. Foto: Svend Berggren

KOR-NM: Selbu Korensemble på veg til NM i kor i Trondheim, men som oppvarming tilbyr de gratiskonsert i Bell amfi i kveld. Foto: Bernt Kulseth

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...