Nea Radio

Kobbernettet fases ut

AVTALESIGNERING: Erlend Solem til venstre og administrerende direktør i Telenor Norge AS, Petter-Børre Furberg, til høyre. Foto: Pål M. Dahlø/TRFK

Frøya, Hitra, Midtre-Gauldal, Melhus, Trondheim og Tydal ligger dårligst an.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Om noen få år vil kobbernettet til Telenor være lagt ned. Skal husstander og næringsliv kunne kommunisere med omverden, så må nye løsninger på plass. Det er ennå over 60 000 husstander i Trøndelag som mangler bredbånd med høy kapasitet. Det bygges mye, både kommersielt og med offentlig tilskudd.
Men faren for at noen blir uten tilgang til Internett og digitale tjenester er absolutt til stede.

Trøndelag Fylkeskommune (TRFK) satser offensivt på utbygging av både fast og mobilt nett. Målet er at minst 3000 husstander skal få en ny løsning på plass, hvert år.
I tillegg kommer det som bygges ut av telekom-aktørene selv. Trolig ligger dette tallet på ca 10 000 husstander pr år.
Men det må bygges ut raskere, samt at ny teknologi må på plass, for å sikre bredbånd til alle før kobbernettet legges ned.

De trønderkommunene som ligger dårligst an i løypa er Frøya, Hitra, Midtre-Gauldal, Melhus, Trondheim og Tydal.
I disse kommunene haster det å komme skikkelig i gang med utbyggingen.
Bare i Trondheim er det ca 11 000 husstander som mister tilgangen til nett får kobbernettet legges ned, senest i 2023.
Så er det også mange kommuner som har jobbet målrettet i mange år. Her er Namsskogan, Frosta, Orkland og Oppdal gode eksempler.

Trøndelag Fylkeskommune legger opp til gode samarbeidsprosjekter hvor utbyggere og kommunene inviteres til å delta. Dette har fungert godt i mange år.
Fra 2020 er det også fylkeskommunen som selv styrer utbyggingen i eget fylke gjennom de statlige bevilgningene.
I tillegg til dette kommer midler fra TRFK, kommuner, utbyggere og fylkesmann.

Nylig signerte fylkeskommunen en avtale med Telenor hvor 340 husstander skal få fiberbasert bredbånd.
Samtidig ble det også skrevet noen mindre avtaler som skal sørge for etterlengtet fibernett i utpekte områder i Oppdal og Orkland.
Totalt ca 400 husstander i denne runden som kom på plass grunnet en kostnadseffektiv utbygging i 2018 og 2019.

- Denne avtalen gir Trøndelag enda bedre nettdekning. Det er Trøndelag fylkeskommune veldig fornøyd med, sier Erlend Solem, fylkesdirektør for samferdsel i ei pressemelding.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...