Nea Radio

Nea Radio

Jakthund i god nok form?

Nå starter høstjakta, men mange jakthunder er ikke i form til å være med. Foto: Shutterstock/Tryg Forsikring

Høst betyr jakttid for mange nordmenn, og i dag starter rypejakta. Mang en jeger har sin beste turkamerat i jakthunden sin. Som hundeeier er det mye du kan gjøre for å redusere risikoen for skader under høstjakta.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Jakthunder er dyrenes svar på toppidrettsutøvere. Skader vi ser på jakthunder har ofte sammenheng med den belastning som hundene utsettes for under trening opp til jakten, eller som skjer under selve jakten, sier veterinær Tor Kvinge ved AniCura Dyresykehus i Bergen, tilknyttet Tryg Forsikring.

Hvert år ser veterinæren skader som medfører at jakthunder ikke kan være med under jakta.

– Det vanligste er belastningsskader i skuldre og albuer og korsbåndskader i kneledd. I tillegg ser vi en del bruddskader i skjelettet, alt fra alvorlige lårbeinsbrudd til mindre brudd i leddknokler. Uansett bruddtype er dette alvorlige skader som forhindrer hunden å utøve jakt. Vi ser også en del avsprengningsbrudd hvor senefester og muskelfester er røket av fra skjelettet, forteller han.

Er ofte ikke i god nok form

En hyppig problemstilling er at jakthunden ikke er i god nok fysisk form når jaktsesongen starter. Opptrening til jakten kommer aldri eller for sent i gang, og resultatet kan bli at hunden ikke har den utholdenhet og fysiske styrke som skal til for å holde tempoet oppe over flere dager.

– Vi anbefaler jevn trening gjennom hele året med særlig fokus på utholdenhet og styrke siste 2-3 måneder før jakten starter. Trening må bygges opp slik at belastningsskader unngås, understreker veterinæren.

Korrekt fôring er også svært viktig under trening, og særlig under selve jakten. Hunden må ha tilstrekkelig drivstoff av høy kvalitet for å prestere på toppnivå under hele jakten.

– Hunder bør tilvennes ny diett i god tid før selve jakten starter, så mage-/tarm systemet er godt tilpasset endringen. I tillegg er det ekstremt viktig å sørge for at hunden får tilgang til rikelige mengder med friskt vann under hele jakten, sier Kvinge.

Han anbefaler å starte hver jaktdag med å sjekke poter og klør.

– Det er viktig at klørne ikke er for lange, da det ofte vil medføre klobrudd som er svært smertefullt og hindrer hunden å utføre jakt. Poter må i tillegg sjekkes for kuttskader og uttørring, poengterer han.

Flere forsikrer kjæledyrene

Det finnes anslagsvis 560.000 hunder, 750.000 katter og 125.000 hester i Norge. Aldri før har vi kjøpt flere dyreforsikringer, det er nå over 200.000 kjæledyr som er forsikret her i landet. Årsaken er trolig større nærhet til dyrene, og omtanke for deres trygghet.

– Jeg anbefaler alle dyreeiere å forsikre dyrene sine. Siden jakthunder er mer utsatt for skader, sammenlignet med andre hunder, er det ekstra viktig å ha en god forsikring for slike. Mange skader krever omfattende og kostbar behandling utført av spesialister, og da er en god forsikring bra å ha, sier veterinær Tor Kvinge.

Jaktsesongen i Norge 2019

Rypejakta starter 10. september og varer ut februar. Unntak er Finnmark, Troms og nordlige del av Nordland som har jakttid til 15. mars.
Villreinjakt har allerede startet, varer fra 20. august til 30. september.
Hjortejakta er også i gang, startet 1. september og varer til 23. desember.
Elgjakta starter 25. september og varer til 23. desember. Unntak er i Kautokeino og Karasjok hvor det kan jaktes på elg fra 1. september. Merk at flere kommuner har såkalt helgefredning for elgjakt.
Harejakta starter 10. september og varer ut februar. Unntak er Finnmark, Troms og nordlige del av Nordland som har jakttid til 15. mars.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...