Nea Radio

Korona:

Ikke la hjemmekontoret bli en brannfelle

Ikke la PC og annet elektrisk fra hjemmekontoret stå på når du legger deg. Foto: Alex Bierwagen/Unsplash

Lar du PC, skjerm og headset stå på om natten for tida? Det kan ende i brannkatastrofe.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Det er lett for å bare lukke maskinen klokken 16, for så å ta en ekstra jobbtime på kveldstid under koronakrisen. Men husk at alt skal slås av før sengen kaller, sier brannekspert Øystein Øren i Frende Forsikring.

Ingenting bør lades om natten

All strømbruk bør begrenses om natten. Hvis det begynner å brenne i de mange elektriske tingene vi har på hjemmekontoret nå er det stor fare for at liv kan gå tapt.

- Giftige gasser fra apparatene er vel så farlig som flammene. Sover du, er det ikke gitt at du merker faren før det er for sent. Du bør ikke lade mobilen om natten engang, så hvorfor skulle det være annerledes med hjemmekontoret, spør Øystein Øren.

Branneksperten har sett stygge tilfeller hvor mobiler og annet elektrisk utstyr har tatt fyr nattestid. Batterier har eksplodert og det har blitt stor varmgang i elektriske duppeditter.

- Ikke utsett deg selv og familien for brannfare. Det er så enkelt å slå av maskinen når arbeidsdagen er over, sier fagsjefen til Frende.

Har ført til flere boligbranner

Hjemmekontor er blitt den nye hverdagen for mange nordmenn under koronakrisen. Vi jobber fra stuebord, kjøkkenøyer og sofakroker. For mange viskes grensene mellom jobb og fritid ut.

- Mange har nok merket hvor varm en laptop kan bli på fanget i sofaen for eksempel. Du vil ikke at noe slikt skjer om natten når du ikke har kontroll, sier han.

Stadig mer småelektronikk i norske hjem har gitt en eksplosiv økning i antall ladere og trafoer. I tillegg til faren ved tekniske feil på selve produktet, utgjør alle elektriske apparater som kobles til strømnettet en viss brannfare.

- Feil bruk og dårlig vedlikehold av elektriske apparater og ladere er blant de vanligste årsakene til boligbrann, sier Øren i Frende.

Sjekk dette i dag

- Sjekk alle ledninger og ladere du har hjemme hos deg nå. Misfarget utstyr, varmgang i ledninger og elektriske apparater er et sterkt signal om brannfare. Finner du slike feil skal ikke utstyret brukes i det hele tatt, sier han.

Årlig er batteriladere involvert i ti bygningsbranner i snitt, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). I tillegg kommer branner som beboerne slukker selv, og store mørketall fra nesten-ulykker som aldri blir varslet.

Godt for kropp og sjel å logge av

Fagsjefen ber oss alle om å være bevisst på faren, og ikke bare tenke at «det går nok bra».

- Det gjør det ikke alltid, og det er ikke verdt å ta sjansen. I tillegg er det ikke sunt for den mentale helsen å være pålogget hjemmefra 24 timer i døgnet. Jobb i arbeidstiden og slå av resten av dagen, sier Øystein Øren.

FAKTA: Slik sjekker du hjemmet

Som eier av boligen er du ansvarlig for brannsikkerheten. Ved jevnlige egenkontroller kan du gjøre mye for å redusere brannrisikoen. Ta denne periodiske egenkontrollen nå når du er ekstra mye hjemme:

Hver dag før du legger deg:

Sjekk at komfyr, vaskemaskin og tørketrommel er slått av.
Slå av TV-en med av-knappen der slik finnes, og ikke bare med fjernkontrollen.
Koble fra alt du bruker på hjemmekontoret om natten.
Ikke lad mobiltelefon og andre el-artikler om natten.
Sjekk at ingen ovner er tildekket.
Hver måned:

Test røykvarsleren med røyk eller ved å bruke testknappen.
Test jordfeilbryter i sikringsskapet.

Hvert kvartal:

Sjekk at nåla i trykkmåleren på brannslokningsapparatet peker på det grønne feltet.
Vend pulverapparatet opp ned et par ganger, slik at pulveret ikke klumper seg.
Sjekk at eventuell husbrannslange er tilkoblet og fungerer.
Rengjør kjøkkenvifta for brannfarlig fett.

Hvert halvår:

Undersøk om det er svimerker eller sterk varmgang i sikringsskapet.
Stram til skrusikringene i sikringsskapet.
Gjennomfør brannøvelse for hele familien.

Hvert år:

Bytt batteri i røykvarsleren.
Se etter svimerker i støpsler, kontakter, lamper og liknende.

(Kilde: Norsk Brannvernforening)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...