Nea Radio

Skjermaktiviteter, nattmat og stress:

Hver tredje trønder sover for lite – her ekspertens beste tips

Foto: Kinga Cichewicz/Unsplash

Hver tredje trønder opplever søvnmangel i hverdagen, ifølge en spørreundersøkelse. Nå avslører søvnekspert rådene som kan hjelpe trøtte trøndere.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

En nasjonal spørreundersøkelse utført for Herbalife Nutrition viser at 4 av 10 trøndere får mindre enn syv timer søvn i hverdagen. En tredjedel av fylkets befolkning får ofte søvnmangel gjennom uka og må sove ut i helgen, og stress (36 %) og skjermaktiviteter (43 %) er de viktigste grunnene til at de ikke får sove.

Det er imidlertid en gruppe som sliter enda mer med søvnen en gjennomsnittet: B-menneskene. 55 prosent av nordmenn som identifiserer seg som B-mennesker føler seg stort sett alltid litt for trøtte.

– Vi som jobber med søvn pleier å definere nok søvn som den søvnen du får for å føle deg våken på dagen uten å bruke kunstig stimulerende stoffer som kaffe. Hvis du trenger ti kopper kaffe om morgenen for å fungere, så kan det være grunn til bekymring, sier Harald Hrubos-Strøm, søvnekspert, lege og forfatter av boka «Sov godt».

A-mennesker lite imponert over B-mennesker

Ifølge undersøkelsen er 4 av 10 trøndere B-mennesker, 3 av 10 er A-mennesker, mens den resterende befolkningen ikke tilhører noen av gruppene. Forskjellene mellom de to gruppene er markante.

– De nasjonale tallene viser at A-mennesker er mer opplagte, trener mer og spiser sunnere enn B-mennesker. Og det virker som om flere av dem er fullt klar over dette. Hvert tredje A-menneske ser på B-mennesker som late eller koffein-avhengige personer som har vanskelig for å motstå fristelser, sier Mia Bergmann, nordisk sjef i Herbalife Nutrition, og legger til:

– I tillegg mener hvert fjerde A-menneske at B-mennesker er dårlige til å planlegge.

Det er imidlertid ikke bare morgenfugler som irriterer seg over natteravner, for det finnes også en motsatt tendens. Hele 6 av 10 B-mennesker mener at A-mennesker er for glade om morgenen.

Trønderes begivenhetsrike netter

Undersøkelsen avslører at trøndere gjør mye mer enn å bare sove om natten. Ikke bare spiser 4 av 10 trøndere nattmat én eller flere hverdager i uken, men hver fjerde trønder forteller også omgivelsene sine at de legger seg tidligere eller står opp tidligere enn de egentlig gjør.

Videre innrømmer 4 av 10 trøndere at de blir sittende oppe med skjermaktiviteter som mobil eller TV om kvelden, og at det går ut over søvnen deres. I tillegg oppgir 12 prosent av Trøndelags befolkning sex om kvelden som én av årsakene til søvnmangelen sin.
Trønderne har ikke all skylda

Søvnekspert Hrubos-Strøm mener at man ikke trenger å legge hele skylda på seg selv når man opplever problemer med søvnen, og at søvn ikke skal handle om prestasjoner.

– Noen har vanskeligere for å sovne om kvelden enn andre, uansett hvor flinke de er til å unngå mobilbruk og koffein sent på kvelden. Mitt tips til B-mennesker som sliter med søvnen er å prøve ut ulike råd og tips og finne dem som passer for seg, avslutter han.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...