Har påvist 66-73 ulver i Norge
Vinterens overvåking av ulv viser at det er mellom 66-73 ulver innafor landets grenser.
Publisert: 17.12.2019 kl 11:36
Det viser en foreløpig statusrapport for perioden 1. oktober til 10. desember, som Høgskolen i Innlandet har laget på oppdrag fra Rovdata. Registreringsperioden for ulv varer fra 1. oktober til 31. mars, med fastsetting av revirgrenser også i april måned.
Resultatene i statusrapporten er foreløpige og vil trolig endre seg etter hvert som registreringsperioden går sin gang og ny informasjon kommer til.
Påvist i ulvesonen
– Det er så langt påvist 45-47 ulver i helnorske revir eller på vandring i Norge og 19-24 ulver med tilhold på begge sider av riksgrensen mot Sverige. I tillegg har to ulver usikker grensestatus, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.
De aller fleste ulvene er påvist i fylker med forvaltningsområde for ynglende ulv (ulvesonen) i sørøst-Norge; det vil si Hedmark, Akershus, Oslo og Østfold. Bare 3-4 ulver er påvist utenfor disse fylkene i Norge hittil i vinter.
Tre av de registrerte ulvene med helnorsk tilhold er kjent avlivet.
Fire helnorske ulvekull
Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål for ulv med utgangspunkt i antall valpekull som fødes i Norge og i grenserevir hvert år. Overvåkingen har derfor et sterkt fokus på å registrere kull med ulvevalper som er født på våren.
– Det er så langt i vinter dokumentert fire valpekull i helnorske revir og tre valpekull i grenserevir, der ulveflokken har tilhold på tvers av riksgrensen. De helnorske ulvekullene er påvist i revirene Letjenna, Kynna, Aurskog og Østmarka, som alle er fullstendig innenfor ulvesonen, forteller Kindberg.
– Det er også dokumentert ulvekull i grenserevirene Varåa, Magnor og Rømskog, legger han til.
Mangler DNA fra valper
Det forventes også at det vil bli dokumentert et valpekull i reviret Hernes i Hedmark, innenfor ulvesonen, om kort tid. 15. juli i sommer ble det dokumentert et valpekull i reviret, men det er så langt i vinter ikke dokumentert noen valp(er) med DNA her, selv om tre ulver er sporet der.
– DNA-analyser av nylig innsamlet materiale, og i tillegg til videre sporing, sannsynliggjør at denne familiegruppen med tilhørende yngling innen kort tid vil bli bekreftet med fortsatt tilhold i reviret, forteller Petter Wabakken, prosjektleder hos Høgskolen i Innlandet.
Ønsker meldinger om spor
Statens naturoppsyn (SNO) leder og koordinerer feltarbeidet på ulv i Norge, med Høgskolen i Innlandet(INN) ved Evenstad som underleverandør. Metodene som anvendes er hovedsakelig sporinger på snø og innsamlinger av skit, urin, hår og løpeblod for DNA-analyser.
Publikum oppfordres til å bidra i overvåkingen ved å dele observasjoner av ulv og ulvespor, enten direkte på telefon til SNO eller Høgskolen i Innlandet, eller via rappportsystemet Skandobs på app eller internett.
– Vi tar gjerne imot tips fra alle områder og alle meldinger om spor eller observasjoner av ulv fra publikum mottas med stor takk, sier Jan Huseklepp Wilberg, fagansvarlig for ulv i SNO.
Alle ulver som dokumenteres i registreringsperioden teller med i bestandsoversikten.
Resultater fra forrige vinter
Forrige vinter ble det til sammen påvist 104-107 ulver med helt eller delvis tilhold på norsk areal.
Stortingets bestandsmål er 4-6 årlige ulvekull (ynglinger) i Norge og i grenserevir, hvorav minst tre kull skal være født i helnorske revir. Ynglinger utenfor ulvesonen skal medregnes. Videre vil ulvekull som fødes i grenserevir mellom Norge og Sverige medregnes med en faktor på 0,5.
I 2018 ble det født valpekull i fem helnorske revir, samt seks kull i grenserevir og 27 kull i helsvenske revir. Ettersom valpekull i grenserevir teller som et halvt kull, tilsvarer dette åtte kull i Norge. Den skandinaviske bestanden ble beregnet til å bestå av cirka 380 individer i fjor.