Nea Radio

Halvparten av nordmenns reiseskader er sykdom

FERIESYK: Halvparten av skadene nordmenn melder til forsikringsselskapene er knyttet til sykdom. Foto: iStock.

I fjor ble det meldt inn rundt 350 000 reiseskader til norske forsikringsselskap. Det kostet to milliarder kroner, og nesten halvparten var knyttet til sykdom. Nå kommer sommerrushet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Tallene kommer fra Finans Norge.

- Det er ganske store tall og viser at ting skjer plutselig og uventet. Ingen vet når de kan bli syke eller utsatt for ulykker i fremmede strøk, sier skadesjef på reise i Frende Forsikring, Petter Lassen.

Han bekrefter at reisesykdom er de desidert dyreste skadene.

- Vi i Frende så i 2018 flere skader knyttet til sykdom eller ulykke på reise som kom på over 500 000 kroner. Et opphold på sykehus i utlandet kan bli ekstremt dyrt uten forsikring. Det samme kan transporten hjem, sier han.

Dette skjer oftest

- De hyppigste diagnosene er magesjau, ørebetennelse, hudproblemer og halsbetennelse. Flyturen, temperaturforskjeller, mindre søvn og annen bakterieflora er faktorer som kan påvirke helsetilstanden, sier Gry Monica Hellevik hos alarmsentralen Falck Global Assistance.

Dette er feriediagnoser som kan ramme hvem som helst. De store utgiftene til reisesyke er likevel oftest knyttet til forverring av alvorlig sykdom du allerede har.

- Det er da regningen virkelig skyter i været, sier Lassen. Han forteller at kvaliteten på sykehus i utlandet kan variere mye fra land til land, og at sykehusoppholdet er utfordrende for mange.

- Helsevesenet i utlandet fungerer gjerne på en annen måte, språket er annerledes og det samme er kulturen. Det kan forverre situasjonen ytterligere. Ikke tenk at "det skjer ikke meg", sier Lassen.

Slik reiser vi i sommer

35 prosent av nordmenn skal på ferie i utlandet, mens 24 prosent skal feriere hjemme. De resterende 41 prosentene har ingen planer, blir hjemme, skal jobbe eller vet ikke. Det viser en undersøkelse utført av YouGov.

Halvparten av norske reisende har fått bruk for reiseforsikringen sin. Det er flere menn enn kvinner som har fått bruk for den, viser en fersk undersøkelse fra Frende.

- Nå går vi inn i høysesongen for reiser og skademeldinger til oss. Mange reiser samtidig, det blir køer og forsinkelser, sier skadesjefen.

Folk i hovedstadsområdet melder oftest skade

Frendeundesøkelsen viser at det er de som bor i Oslo og Akershus som bruker reiseforsikringen sin mest. Der er det 56 prosent som har brukt den.

Ifølge forsikringsselskapet er skadetoppen i juli og starten av august.

- De siste årene har vi sett en økning allerede i midten av juni, en nedgang i starten av juli og så en stigning igjen, sier Petter Lassen.

TIPS: Dette bør du tenke på når du velger reiseforsikring

Er det en helårs reiseforsikring?
Hvor mange dager er du dekket på reise?
Det er store forskjeller i hvor mye du får erstattet hos ulike selskap. Sjekk om det er begrensninger i forsikringssummen for viktige dekninger som tapt bagasje, utgifter til lege/sykehus eller hjemtransport.
Har forsikringen ubegrenset dekning ved avbestilling eller evakuering?
Dekker forsikringen din evakuering og avbestilling ved terror, offentlig uro eller liknende selv om Norsk UD ikke har kommet ut med anbefaling om dette?
Har reiseforsikringen en egenandel ved skade på leiebil på ferie?
Veggedyr og kakerlakker kan snike seg med i bagasjen din på vei hjem. Dekker reiseforsikringen din bekjempelse av skadedyr?

(Kilde: Frende Forsikring)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...