Nea Radio

Giske risikerer flom av blanke stemmer

Kontroversiell: Innstillingen av Trond Giske som ny fylkesleder i Trøndelag Arbeiderparti er i ferd med å rive i stykker fylkespartiet. Foto: Ola Dragmyrhaug

En rekke medlemmer i Trøndelag Ap krever skriftlig avstemning på fylkesårsmøtet til helgen – slik at de kan stemme blankt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Den største frykten er at dette skal gå igjennom ved akklamasjon, sier Heidi Linge, leder i Charlottenlund og Brundalen Arbeiderlag i Trondheim.

Hun forteller at skuffelsen var stor da valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti mandag enstemmig foreslo Trond Giske som ny fylkesleder.

Den enstemmigheten gjenspeiler ikke stemningen i fylkespartiet, fastslår hun.

– Vi hadde håpt at det iallfall skulle bli en delt innstilling hvis Giske skulle stå på topp, sier Linge.

– Vi har jobbet veldig hardt for å få en kvinne på topp.

Vil markere motstand

Som en konsekvens av den enstemmige innstillingen tar en rekke kvinner i Trøndelag Arbeiderparti nå til orde for skriftlig avstemning på fylkesårsmøtet lørdag.
Håpet er at dette skal føre til at delegatene står friere hvis det kommer benkeforslag med en motkandidat til Trond Giske som leder for fylkespartiet.

Men kanskje vel så viktig er det at en skriftlig avstemning vil gi delegatene en mulighet til å avgi blank stemme og på den måten få vist sin misnøye med valgkomiteens innstilling.

– Når valgkomiteen nå kommer med en enstemmig innstilling, er det jo ingen andre for oss å stemme på. Da får vi ikke gitt uttrykk for synet vårt, påpeker Linge.

Også Namsos-ordfører Arnhild Holstad stiller seg bak kravet.

– Jeg tror en god del har behov for å markere at de ikke er enige med innstillingen, sier hun til NTB.

Giske selv har ikke besvart NTBs henvendelser om saken.

Terskel på 20 delegater

Fylkessekretær Jan Thore Martinsen forklarer at minst 20 delegater må kreve skriftlig avstemning for at kravet skal gå igjennom. Alt i alt deltar rundt 280 delegater på fylkesårsmøtet.
– Vi har et forslag til forretningsorden som årsmøtet skal vedta ved møtets start. Og i forretningsordenen står det at man kan kreve skriftlig avstemning ved personvalg. Det er vanlig i Arbeiderpartiet, sier Martinsen.

Holstad sier spørsmålet ble diskutert i Namsos onsdag, og det der var enighet om å gå inn for skriftlig avstemning. Namsos har til sammen sju delegater på årsmøtet.

Gina Holmen Berre, som er kommunestyrerepresentant i Namsos, sier hun tror en skriftlig votering vil gi et riktigere resultat.

– Det er mange som har gitt tilbakemeldinger om at de ikke opplever at det er høyt under taket i Trøndelag Arbeiderparti, sier Berre.

– Derfor tenker jeg at det kan være en god idé med en skriftlig votering, sier hun.

Kontroversiell

I et innlegg i Trønderdebatt denne uka gikk Berre hardt ut mot valgkomiteens innstilling.
«Det opprører meg dypt at Giske er enstemmig innstilt som leder av Trøndelag Arbeiderparti. Han er ikke en leder jeg kan stå bak. Jeg håper årsmøtet kan enes om en leder som faktisk er samlende», skrev hun.

Berre håper nå på et benkeforslag på lørdagens møte, slik at hun og andre Giske-motstandere får et alternativt navn å stemme på.

Giske gikk av som nestleder i Arbeiderpartiet i januar 2018 etter varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel. Det har siden vært vedvarende splittelse internt om hans videre rolle i partiet.

Ifølge Linge trenger Trøndelag Arbeiderparti en fylkesleder som er mer samlende enn Giske.

– Jeg mener Giske er for kontroversiell. Han mangler tillit hos veldig mange, advarer hun.

(©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...