Nea Radio

Brann:

Frykter adventstida, 30 omkommet i brann hittil i år

Nær halvparten av branner og branntilløp starter på komfyren. Foto: InfraTek-DSB

Ved utgangen av november har 30 personer omkommet i brann, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB. Av disse er 25 menn og fem kvinner.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Menn er overrepresentert blant omkomne og skadde i branner og branntilløp, og årsaken kan være at de generelt er dårligere til å tenke brannsikkerhet. Så hører det med at tre av fire som omkommer i brann er personer med nedsatt funksjonsevne eller rusavhengige, samt at eldre over 70 år har opptil fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Halvparten starter på komfyren

Desember var i fjor måneden med flest branner, og i jule- og nyttårshelgen brenner det opptil 50 prosent mer enn snittet for resten av året. Nær halvparten av branner og branntilløp starter på komfyren, og Oslo er fylket med klart flest slike hendelser.

– Dette er som regel tørrkokinger, man glemmer av kokeplaten og i verste fall tar det fyr. Tilberedning av mat er en av de vanligste årsakene til brann, og i adventstiden lager vi mye mat hjemme. Glemte gryter med smult og ribbefett som tar fyr er en av gjengangerne til alvorlige branntilløp, hvor de aller fleste skjer på ettermiddagen, sier han.

13 prosent varslet av røykvarsler

I fjor startet 55 prosent av alle boligbranner på kjøkkenet. Det nest mest brannfarlige rommet var stuen med 10 prosent. I nesten halvparten av tilfellene ble brannen oppdaget av at noen så eller luktet røyk eller flammer, mens det i 13 prosent ble varslet av en røykvarsler.

– Røykvarsleren er en billig og god livsforsikring, og det er jo spesielt om natten, mens man sover, at den virkelig kan utgjøre forskjell mellom liv og død. At man våkner i tide til å berge seg selv og familien ut av en bolig som er i ferd med å ta fyr, og det er ofte røyken som dreper, sier Brandeggen.

Frykter branner i adventstiden

I fjor omkom 39 personer i brann, i snitt har det omkommet 62 personer hvert år siden 1979. Over 80 prosent av alle de omkomne har omkommet i boligbrann. De siste årene har det imidlertid vært en klar tendens at færre omkommer i brann.

– Økt fokus på brannsikkerhet i form av røykvarslere og brannslukningsutstyr, i tillegg til komfyrvakt på kjøkkenet, har helt klart spilt inn her. I tillegg er mye elektrisk utstyr blitt sikrere. De bruker mindre strøm og utvikler mindre varme, for eksempel LED-belysning. Når så er sagt, i adventstiden er det mer bruk av åpen flamme som stearinlys, og av erfaring vet vi at det er all grunn til å frykte en rekke boligbranner nå i desember, sier han.

Gode råd for en brannsikker adventstid:

Vær forberedt på at det kan brenne.
Test røykvarslerne jevnlig, ha seriekoblete røykvarslere.
Gjør deg kjent med hvordan slokkeapparatet virker.
Gjennomfør brannøvelse, lær barna rømningsveiene.
Skru av elektrisk julebelysning om natten, og når du ikke er hjemme.
Gå aldri fra levende lys, sjekk at alle levende lys er slukket.
Unngå lysmansjetter og brennbar pynt.
Sjekk det elektriske anlegget, ikke overbelast strømnettet.
Vær forsiktig med å bruke for mange skjøteledninger og unngå store floker.
Slå av komfyr, vaskemaskin og tørketrommel når du sover eller er ute.
Unngå tørrkoking, bruk komfyrvakt.
Ved brann, husk denne rekkefølgen: Redde - Varsle på 110 - Slokke.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...