Nea Radio

Korona:

– Dine valg påvirker morgendagens kreftbehandling

KORONA & KREFT: – Dine valg påvirker morgendagens kreftbehandling, mener Kreftforeningen. Foto: Ole Martin Wold

- Koronasmitten kan få konsekvenser for kreftbehandlingen i landet. Kreftforeningen går nå i dialog med helsemyndighetene for å se på løsninger, skriver Kreftforeningen i ei pressemelding.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Kreftpasienter er definert som en risikogruppe. Det betyr at de har økt risiko for å bli smittet, samt økt risiko for et mer alvorlig sykdomsforløp hvis de skulle bli smittet. Det er den samlede innsatsen i befolkningen som avgjør hvor store konsekvenser koronaviruset får.

– Alle må ta sin del av ansvaret. Å begrense smitte vil både lette arbeidsmengden for helsepersonell og beskytte de pasientgruppene som trenger det mest. Hvis vi som befolkning står sammen i dette, kan vi forhindre en situasjon hvor kreftbehandling og annen nødvendig helsehjelp blir utsatt, sier Ingrid Stenstadvold Ross, påtroppende generalsekretær i Kreftforeningen.

Ingrid Stenstadvold Ross er påtroppende generalsekretær i Kreftforeningen. Foto: Kreftforeningen

Snakk med oss

Distriktssjef i Midt-Norge, Tom Anders Stenbro, ønsker at kreftpasienter og pårørende tar kontakt.

– Vi vet at mange har behov for noen å snakke med, og at pasienter har spørsmål om egen behandling. Vi jobber med å skaffe en oversikt over hvordan situasjonen påvirker kreftbehandlingen her i Midt-Norge. Det er viktig for oss å høre fra pasienter og pårørende, slik at vi hele tiden kan jobbe for å kunne gi best mulig råd og informasjon, sier distriktssjef Stenbro.

Selv om Vardesenteret på St. Olavs hospital er stengt for besøk, er det mulig å få råd og veiledning av fagpersoner på telefon 72 82 63 30 eller epost vardesenteret@stolav.no.

Tom Anders Stenbro er Kreftforeningens distriktssjef i Midt-Norge. Foto: Kreftforeningen

– Kreftpasienter rammes i liten grad

Norsk helsevesen står i en ekstraordinær situasjon og er under stort press på grunn av koronaviruset. Mange sykehus er i såkalt gul beredskap, som innebærer at de omdisponerer personell og utsetter noen planlagte behandlinger. Flere kreftpasienter kan få den beskjeden.

– Frem til nå opplever vi at kreftpasienter i liten grad rammes, men det er grunn til å tro at sykehusene må prioritere enda hardere og at det kan gå utover kreftpasienter og andre sårbare gruppers behandlingsløp, sier Ross.
Kreftforeningen går derfor i dialog med myndighetene og sykehusene for å se på muligheter for å avlaste helsevesenet og finne gode løsninger for pasienter og pårørende.

Forutsigbarhet er viktigere enn rask behandling

Den ekstraordinære situasjonen helsevesenet står i, kan skape forskjeller i norsk kreftbehandling. Det er selvsagt uheldig. Samtidig er Kreftforeningen trygge på at det blir tatt gode vurderinger, uansett hvor du bor i landet.

– Kreftbehandling er for de aller fleste ikke en akuttbehandling. Det viktigste er god kvalitet i den behandlingen som gis. Samtidig vet vi at mange pasienter og pårørende ønsker forutsigbarhet og god informasjon, og at dette må sikres fremover, sier Ross.

For pasienter og pårørende

Kreftforeningen er tilgjengelige på telefon 21 49 49 21, på e-post til radgivning@kreftforeningen.no eller på chat på Kreftforeningens Facebook-side.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...