Nea Radio
Annonse

Derfor bør du skaffe deg kredittkort

Foto: Karolina Grabowska

Har du vurdert å skaffe deg kredittkort? Her forklarer vi om mange av de viktigste fordelene med kredittkort, hvem kredittkort passer for og hvilket kredittkort du bør velge. Bruk av kredittkort kommer med mange fordeler. Her er noen av de viktigste:

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Kredittkort med forsikringer og reisefordeler

Mange kredittkort kommer med gode forsikringer inkludert. Mest vanlig er reiseforsikring, men det finnes også flere andre typer forsikringer knyttet til kredittkort, som for eksempel feiltankeforsikring og IDtyveri-forsikring. Feiltankeforsikring dekker skader på biltanken dersom du skulle fylle feil drivstoff.

Mange kredittkort kommer med reiseforsikring inkludert. Da kan du få forsikring mot blant annet sykdom på reisen, mistet bagasje, tyveri og avbestillingsforsikring. Nøyaktig hva som dekkes vil variere mellom de ulike tilbyderne, derfor bør du sjekke med ditt kredittkortselskap hvilke betingelser som gjelder. Generelt er likevel reiseforsikringene som kommer med kredittkort like gode som en vanlig helårs reiseforsikring. Betaler du minst 50% av reisekostnadene med kredittkortet er forsikringen automatisk inkludert. Reisekostnader omfatter kostnader til transport og overnatting. Husk at reiseforsikringen som kommer med kredittkort kun gjelder på den aktuelle reisen.

I tillegg til reiseforsikring, gir flere kredittkort andre gode fordeler som kan komme godt med på reisen, som for eksempel poeng på flyreiser, rabatt på leiebil og drivstoffrabatt dersom du kjører bil selv. Noen kredittkort gir deg også gunstige vekslingskurser og gebyrfrie uttak av valuta i utlandet. Enkelte eksklusive kredittkort gir deg også tilgang til lounger på utvalgte flyplasser verden over.

Kredittkort med cashback

Cashback betyr at du får penger trukket fra på kredittkortregningen. Flere kredittkort gir deg cashback når du kjøper bestemte varer og tjenester med kortet, eller generelt på alt du handler.

Kredittkort med poeng

Kredittkort med poeng fungerer omtrent på samme måte som kredittkort med cashback. Du tjener opp poeng hver gang du bruker kredittkortet eller når du handler bestemte varer eller tjenester. Forskjellen er at du må bruke poengene på bestemte varer eller tjenester, som for eksempel flybilletter.

Kredittkort med rabatter

Mange kredittkort gir deg rabatter og avslag når du kjøper bestemte varer eller tjenester. Det kan være avslag knyttet til en bestemt varegruppe, som for eksempel matvarer eller elektronikk, eller når du handler hos utvalgte butikker og kjeder som kredittkortselskapet samarbeider med. Følg med på kredittkorttilbyderen sine nettsider hvilke rabatter og fordeler som gjelder for det kredittkortet som du har.

Kredittkort er trygt å bruke

Bruk av kredittkort er en trygg betalingsform som gir deg flere rettigheter. Dersom du skulle bli svindlet eller ikke få varen eller tjenesten som du har kjøpt, kan du klage til forsikringsselskapet. Med kredittkort har du også full oversikt over hva du bruker pengene dine på. Dersom kredittkortet skulle bli stjålet eller mistet kan du sperre det for å hindre misbruk.

Økonomisk fleksibilitet

Kredittkort gir deg også økonomisk fleksibilitet. Med kredittkort vil du også alltid ha ekstra kontanter tilgjengelig opp til kredittrammen du har fått innvilget.

Rentefritt lån

Hver gang du bruker et kredittkort til å betale med, tar du i praksis opp et mindre lån som må betales tilbake når kredittkortregningen kommer. De fleste kredittkort er rentefrie i en bestemt periode, og dersom du betaler innen forfall, får du i praksis et rentefritt lån. Vær imidlertid oppmerksom på at om du ikke betaler hele beløpet du skylder ved forfall, vil rentene begynne å løpe, og renten på kredittkort er høy sammenlignet med andre typer lån.

Hvilket kredittkort skal du velge?

Det finnes et bredt utvalg av kredittkort på det norske markedet og det er ikke alltid lett å vite hvilket kredittkort man skal velge. Derfor bør du sammenligne så mange kredittkort som mulig og velge et kort som passer ut fra ditt forbruksmønster.

Dersom du er mye ute på reise, kan det være en god ide å velge et kredittkort med reiseforsikring og andre gode fordeler knyttet til det å reise. Kjører du mye bil, kan et kredittkort med drivstoffrabatt lønne seg. Det finnes også kredittkort som gir deg gode rabatter på utvalgte varegrupper, som for eksempel matvarer, og kredittkort som gir deg poeng / cashback på alt du handler. Dersom du har muligheten til det, er det ikke noe i veien for å skaffe seg flere kredittkort for å utnytte flere fordeler.

Om du trenger å utsette betalingen en gang i blant, bør du velge et kredittkort med så lav rente og så lave gebyrer som mulig.

Hvem bør skaffe seg kredittkort?

Kredittkort kan gi deg gode fordeler, men passer ikke for alle. Bruk av kredittkort forutsetter at du har god kontroll på økonomien og ikke bruker mer enn det du greier å betale tilbake. Dersom du kommer på etterskudd med betalingene, kan kostnadene bli store. Kredittkort har nemlig høy rente og gebyrer knyttet til hver innbetaling. Dersom du ikke greier å betale regningene kan kravet gå til inkasso, og da kan selv små beløp raskt vokse seg store. Kredittkort passer derfor for deg som har god kontroll på økonomien og hva du bruker pengene på.

Nøkkelord