Nea Radio

359 nye koronasmittede i Trondheim i helga:

Ber alle begrense sosial aktivitet

– Jeg håper virkelig ikke vi får flere samtidige store utbrudd. Da vil vi få virkelig trøbbel, sier kommunedirektøren til NRK.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Smittetrenden i Norge er stigende. Siste døgn er det registrert 907 nye smittede på landsbasis.

NRK melder at Trondheim er en av byene som virkelig er under hardt koronapress nå. Her har smitten skutt i været på kort tid.

Etter en treukers periode med mellom fem og 20 smittede per døgn, ble det fredag meldt om 113 smittede. Det er det høyeste tallet i Trondheim noensinne – inntil nå.

Mandag morgen kom tallene som viser hvor mange i byen som har testet positivt på koronaviruset de siste dagene. De aller, aller fleste er unge voksne. De 359 smittede fordeler seg slik:

Fredag: 118 (93 mellom 18 og 25 år).
Lørdag: 105 (86 mellom 18 og 25 år).
Søndag: 136 (102 mellom 18 og 25 år).
I tillegg har i overkant av 100 personer hver dag fått positivt svar på hurtigtest.

Fire personer er innlagt på St. Olavs hospital med covid-19.

Utbruddet startet i fadderuka

– Vi må være ærlige å si at det er fadderukeaktiviteter og andre sosiale aktiviteter blant studentene som er årsak til at vi er der vi er i dag, sier kommunedirektør Morten Wolden.

– Smitten sprer seg også litt i resten av samfunnet, sier Harry Tiller, kommunikasjonssjef i Trondheim kommune.

Kommunen har vært i møter med NTNU, BI og Dronning Mauds minne høgskole.

Nå ser han seg nødt til fortsatt å være en festbrems og humørdreper, blant annet fordi det har vært livlig på utestedene på Solsiden de siste dagene.

– Jeg hadde håpet jeg ikke skulle være det i høst, selv om vi ventet en viss smitteøkning da vi åpnet opp, sier han.

Tirsdag starter massetestingen av studenter. Det er i løpet av helga pakket tusenvis av kit. Tester noen studenter positivt på hurtigtesten, må de ta kontakt for ordinær test.

Ber alle droppe sosiale lag

Nå råder Wolden alle i Trondheim til å begrense den sosiale aktiviteten i to-tre uker.

– Jeg håper virkelig ikke vi får flere samtidige store utbrudd. Da vil vi få virkelig trøbbel, sier han.

Den sosiale aktiviteten må begrenses ikke bare for uvaksinerte.

– Det vi ser, er at de som bare har fått én vaksinedose er ganske utsatt for smitte.

Harry Tiller påpeker at også fullvaksinerte kan smittes.

– Selv om de ikke blir alvorlig syke, kan de smitte andre med viruset. Våre generelle anbefalinger er å holde avstand og bregrense nærkontakter nå, sier han.

På grunn av den økte smitten blant unge, sender Folkehelseinstituttet mandag SMS til 640.000 unge fra 16 til 25 år med påminnelse om Smittestopp-appen.

Vurderer å sende studenter frem i dose to-køen
Vi har cirka 10.000 smittede per uke i Norge nå. Ifølge assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, er R-tallet i praksis på rundt 2 nå.

– Ikke 1,1 som er modellert når vi ser på tallene den siste uka. Forklaringene er mange: Vi har et veldig smittsomt virus – mer smittsomt enn før. Vi har veldig mye normalkontakt. Og vi er ikke ferdig med vaksinering, sa Nakstad tidlig mandag morgen.

Trondheim kommune vurderer nå å fremskynde vaksinedose to for studentene. Et problem med det, er at dose to ikke kan komme for tett opp mot den første dosen.

De fleste vaksinene som settes i Trondheim nå er andredoser. Torsdag starter vaksineringen av 16- og 17-åringer.

– Det er lagt ut timer i helga. Oppslutningen er veldig, veldig god – de første timene ble revet bort, sier kommunikasjonssjef Tiller.

Trøbbel med isolering

I Trondheim er det sprengt kapasitet på koronatelefonen, og teststasjonene har lange køer. I tillegg er det trøbbel med å få nok isolasjonsplasser på hotell for studenter.

Gjennom helga har kommunen jobber for å skaffe flere isolasjonsplasser. Kapasiteten har økt noe.

– Vi jobber utover formiddagen på å finne nye løsninger for de som må i isolasjon eller karantene på hotell, sier Tiller.

Kommunedirektør Wolden ser seg nødt til også å minne om munnbindpåbudet i Trondheim. Det gjelder blant annet på butikker og i busser og drosjer.

– Jeg er skuffet over at jeg ikke ser flere som bruker munnbind på butikken nå, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...