Nea Radio

NAV:

Trøndelag på topp i bruk av gradert sykemelding

Foto: Skjermdump fra NAV

Det legemeldte sykefraværet i Trøndelag øker, og var i 4. kvartal 2020 på 5,7 prosent. Dette er en økning på 4,4 prosent fra samme periode i 2019.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I tillegg til det legemeldte sykefraværet kommer det egenmeldte som var på 0,8 prosent. Det totale sykefraværet i fylket var dermed 6,5 prosent.

Tall fra NAV Trøndelag viser at 80 prosent av de sykemeldte er tilbake i jobb i løpet av de første åtte ukene, og hele 94 prosent er i jobb igjen innen et halvt år.

– Det er de siste prosentene, de som ikke for egen maskin kommer seg tilbake i jobb som er vår fremste oppgave, sier direktør i NAV Trøndelag, Bente Wold Wigum i en pressemelding.

Graderte sykemeldinger

Mer enn hver fjerde sykmeldt i Trøndelag fikk i 4. kvartal i fjor en gradert sykemelding hos legen (26,4%). Trøndelag har dermed den høyeste bruken av gradering i landet. Dette kan bety at trønderske arbeidsgivere er flinke til å legge til rette for at ansatte kan jobbe noe, selv med sykdom.

– Det er grunn til å rose trønderske arbeidsgivere. Mange jobber godt for å legge til rette arbeidet for ansatte som ellers ikke kunne vært på jobb, sier Wigum og anbefaler tidlig dialog i sykefraværsløpet mellom sykmeldt og arbeidsgiver. På det nye nettstedet Arbeidsmiljoportalen.no er det samlet tips og erfaringer fra ulike bransjer for hvordan det kan jobbes med godt arbeidsmiljø som er en viktig nøkkel for å forebygge sykefravær.

Næring og yrker

Til sammen 34 041 dagsverk gikk tapt i løpet av de siste tre månedene i 2020, de fleste innenfor helse- og sosialtjenester. Sykefraværet er da også høyest innenfor helse- og sosialtjenester (8,4%). Transport og lagring har det neste høyeste sykefraværet (6,4%). Sykefraværet er lavest innenfor informasjon og kommunikasjon (2,6%) og faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting (3,2%).

Av yrkesgrupper er sykefraværet høyest innen salgs- og serviceyrker (7,8%). Frisører og kosmetologer (10%) og pleiemedarbeidere (9,8%) har høyest sykefravær i denne gruppen.

Færre unge voksne sykemeldt

Sykefraværet øker mest i aldersgruppene 25-29 år og 65-69 år, med henholdsvis 13,5 og 11,9 prosent.  Sykefraværet synker i aldersgruppene 20-24 år (-8,3%), 50-54 år (-0,1%).

For kvinner er sykefraværet på 7,7% (+5,0%), mens for menn er sykefraværet på 4,1% (+3,4%).

Økning i sykdommer i luftveiene

De fleste som er sykemeldt av lege har diagnosen muskel – og skjelettlidelse (15 558), fulgt av psykiske lidelser (8 555) og sykdommer i luftveiene (6500). Den siste diagnosen kan relateres til korona.

Stort sprik i kommunetall

Det er store variasjoner i sykefraværet mellom kommunene i Trøndelag. Holtålen og Røyrvik (begge 4,8%), og Trondheim (5,1%) har det laveste sykefraværet i 4. kvartal. Høyeste sykefravær har Leka (10,3%), Grong (7,9%) og Steinkjer (7,1%).

Økningen i sykemeldte er størst i kommunene Leka (+132,6%), Snåsa (+54,3%), og Lierne (+41,8%). Størst nedgang opplever Frosta (-31,1%), Holtålen (-16,5%) og Meråker (-8,7%).

Av de største bykommunene i Trøndelag har Steinkjer flest sykemeldte (7,1 %). Trondheim har færrest (5,1%).

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...