Nea Radio

- Trøndelag hardt rammet av nasjonal ramme for vindkraft

13 OMRÅDER: Her er kart over de 13 områdene NVE mener er godt egnet for vindkraftutbygging. Foto: NRK

I Nasjonal ramme for vindkraftutbygging får Trøndelag tre av 13 vindkraftområder. - Dette er katastrofalt for naturen og friluftslivet, sier de daglige lederne i Trondhjems Turistforening og Nord-Trøndelag Turistforening, Frode Støre Bergrem og Nina Pettersen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Pressemelding fra Trondhjems Turistforening og Nord-Trøndelag Turistforening om NVEs utkast til Nasjonal ramme for vindkraft på land: 

Trøndelag hardt rammet av nasjonal ramme for vindkraft

I Nasjonal ramme for vindkraftutbygging får Trøndelag 3 av 13 vindkraftområder. Trøndelags 3 områder utgjør over 40% av det totale arealet som er foreslått. 
Dette er katastrofalt for naturen og friluftslivet, sier de daglige lederne i Trondhjems Turistforening og Nord-Trøndelag Turistforening, Frode Støre Bergrem og Nina Pettersen.

Turistforeningene i Trøndelag reagerer sterkt på at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) peker på verdifulle natur- og friluftslivsområder som aktuelle for vindkraftutbygging. I dag ble utkastet til Nasjonal ramme for vindkraft på land overrakt til Olje- og energidepartementet (OED). Trøndelag er spesielt hardt rammet. Av totalt 13 utpekte områder får Trøndelag 3. 

indre Sør-Trøndelag (3276 km2) er et av områdene. Dette omfatter kommunene Stjørdal, Selbu, Klæbu, Malvik, Holtålen, Midtre Gauldal, Melhus, Rennebu og Meldal. Viktige tur- og utfartsområder blir berørt. Blant annet en nasjonal turrute (Norge på tvers), Innfallsporten til Skarvan og Roltdalen nasjonalpark, Forollhogna nasjonalpark, Rensfjellområdet som er et av de viktigste hytte- og utfartsområdene hvor det utøves et mangfoldig friluftsliv. De populære turmålene Bringen, Ilfjellet og Kråkfjellet og Flåmarka/Brungmarka er også inkludert i vindkraftplanen. Kvitfjellhytta og Prestøyhytta med sitt rutenett sommer og vinter ligger også innenfor disse områdene. Barnas naturverden nord for Trollheimen står også i fare for å bli inkludert i planen. Urørthet og mangel på tilrettelegging er en av de viktigste kvalitetene for dette området. Hele fjellmassivet fra Kjølifjellet, via Rensfjellet og til Klæbu er et område for de som vil drive utilrettelagt friluftsliv hvor man navigerer med kart og kompass og overnatter i telt. Det er verdt å merke seg at det blir stadig færre slike områder.

Områdene som foreslås i nasjonal ramme inkluderer ikke Fosen og resten av Trøndelagskysten som allerede er hardt rammet av utbygd og planlagt vindkraft. Vi har dermed ikke fått se konsekvensene av vindkraft som allerede er vedtatt før nye områder foreslås.

- Vi må klare å ha to tanker i hodet på en gang! Vindkraft på land er bare en av mange muligheter for å fase ut fossil energi. Vi forventer at regjeringen velger klimatiltak med minst mulig tap av natur. Vi trenger ikke bygge ned verdifulle naturområder med vindkraftindustri, sier Bergrem og Pettersen.

Nei til vindkraft i urørt natur 

 
- Det er skuffende at ikke NVE slår fast at vi skal skjerme all urørt og inngrepsfri natur mot vindkraftutbygging. Slike områder har store naturverdier og artsmangfold, og gir mulighet for helt spesielle naturopplevelser, og burde ikke bygges ned, sier Bergrem og Pettersen. 
 
- NVE har tatt ut noen friluftslivsområder av nasjonal verdi, men burde skjermet flere områder som i dag brukes av folk for å komme seg ut på tur. Vi mener man burde ekskludert alle regionalt viktige friluftsområder, og det sentrale hytte- og rutenettet for friluftslivet. Disse områdene er populære utfartsmål og gjør at mange kommer seg ut på tur. Naturinngrepene og støyen fra vindkraftverkene gjør at naturopplevelsen vil forringes kraftig hvis det blir vindkraftanlegg i slike områder, slår de fast.
 

Føre var-prinsippet  

DNT er bekymret for at det er store hull i kunnskapen om hvor vi finner viktige naturverdier og mye brukte friluftslivsområder.  
 
- Vi reagerer på at NVE ikke legger føre var-prinsippet til grunn for arbeidet med nasjonal ramme. Det pekes på store kunnskapsmangler, men NVE tar ikke konsekvensen av det. De burde ikke åpne for utbygging i områder vi vet for lite om, men heller foreslått hvilken kunnskap som bør hentes inn før det tas så viktige beslutninger om et område

Viktig høringsprosess fremover 
 
Utkastet til nasjonal ramme sendes nå på høring, før Olje- og energidepartementet skal konkludere på den endelige utformingen. 
  
Nok er nok i Trøndelag. NTT og TT vil jobbe aktivt for å stoppe videre naturskadelig landbasert vindkraftutbygging, og vi håper at berørte kommuner, politikere, lag og foreninger gjør det samme.

Pressemeldinga er undertegnet av de daglige lederne i Trondhjems Turistforening og Nord-Trøndelag Turistforening, Frode Støre Bergrem og Nina Pettersen.
  

Nina Pettersen er daglig leder i Nord-Trøndelag Turistforening Foto: NTT

Frode Støre Bergrem, daglig leder i Trondhjems Turistforening
 Foto: TT

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...