ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Olaug Bollestad:

– Trøndelag er en svært sterk matregion

Tre vinnere: Det var Grønn Gjødsel og Lars Riiser Evju og Janet Narvestad Evju (t.v) som stakk av med Bedriftsutviklingsprisen i landbruket under Grüne Woche i Berlin torsdag. Her er de sammen med de andre nominerte, Hanneli Bugge-Hansen og Erling Kristiansen fra Buggegården og Ragnhild og Jonas Viken Viken Østre fra Frosta. Prisen er et samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet med statsråd Olaug Bollestad i spissen (midten) og Innovasjon Norge, her ved direktør for bærekraft, Inger Solberg. Foto: Anne Gundersen

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) ser stort potensiale i Trøndelag. – Mye av suksessen ligger i samhandling, sa statsråden, etter at hun hadde delt ut Bedriftsutviklingsprisen for landbruket på den norske ambassaden i Berlin.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 16.01.2020 kl 20:50

ANNONSE
Annonse

Torsdag ble Bedriftsutviklingsprisen i landbruket, et samarbeid mellom Innovasjon Norge og Landbruks- og matdepartementet, delt ut under Grüne Woche i Berlin. Det var statsråd Olaug Bollestad (KrF) som sto for utdelingen og av de tre nominerte var det Grønn Gjødsel fra Rakkestad som vant.

– Men her snakker vi egentlig om tre vinnere, ettersom alle viser nettopp det fokuset på bærekraftighet og samhandling Norge etterspør, sa Bollestad.

Saken fortsetter under lydfila

Sterkt Trøndelag

Bollestad mener at Trøndelag er en sterk region i stor vekst innen matfagene.

– Det som for meg kjennetegner Trøndelag, er at her klarer en å satse på nettopp dette med samarbeid. Det ser vi også i den av de tre nominerte til Bedriftsutviklingsprisen som er fra Trøndelag, Viken Østre. Her jobber bøndene på Frosta sammen, slik at grønnsaker som på grunn av for eksempel feil størrelse ellers ville ha gått til spille, nå blir til matvarer som selges i butikk.

Fornøyde med nominasjon

Ragnhild og Jonas Viken fra Viken Østre har etabler både urtedyrking, treningssenter, frisørsalong og ikke minst konseptet Grønne Folk som statsråd Bollestad viser til. De nådde ikke helt til topps, men ser på nominasjonen som en stor inspirasjon.

– Det gir en ny giv, sier Ragnhild Viken etter at vinneren ble annonsert.

– Og ikke minst er det fantastisk at hele familien har fått reise til Berlin.

Nytt utvalg

– For å bygge matnasjonen Norge, kan vi ikke bare ha en strategi. Vi må også se hvor det finnes utfordringer. Vi kan ikke bare ha store vyer, vi må helt ned på bakken, mener Bollestad.

– Er det noe som ikke fungerer i systemene, er det noe vi kan gjøre for at læreplassene skal bli mer attraktive? Er det noe vi ikke klarer å framsnakke? Dette er noen av de spørsmålene vi stiller oss selv. Derfor satt ned et utvalg som skal ledes av Grete Ingeborg Nykkelmo. Hun er leder for ungt entreprenørskap og har et godt kontaktnett inn i skolene, noe som gjør at hun kan bygge forståelse for at vi har god produksjon Norge, vi har gode varer, men vi klarer ikke holde på denne kvaliteten uten å ha gode fagfolk. Derfor er rekruttering en særlig viktig oppgave.

Olaug Bollestad som åpner den norske paviljongen under Grüne Woche fredag morgen.

Nøkkelord

ANNONSE