Nea Radio

Trenger vi cruisepassasjerene i Trøndelag?

Trenger vi cruisetrafikken? Foto: Andreas Reitan/Arkiv

– Selv om noen savner å reise langt, tror jeg denne sommeren har vært en øyeåpner for mange som ellers ville satt seg på et fly sørover. Det kan trøndersk reiseliv dra nytte av i mange år fremover.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Cruiserederiene legger knapt igjen en krone i Trøndelag. Eller i Norge, for så vidt, ettersom de fleste er registrert i skatteparadis. Passasjerene om bord (for det er det de primært er, ikke turister) la igjen 88 millioner i 2018 i Trøndelag. Det monner litt, men blir lite sett i forhold til verdiskapingen på godt over fem milliarder som det trønderske reiselivet samlet står for. I vår region ser vi uansett lite til cruisepassasjerene.

Det bærekraftige reiselivet finner vi stort sett lengst unna cruisebåtanløpene. Cruisepassasjerer slipper ut mest CO2 og legger igjen minst penger lokalt. Begge deler er det lite bærekraft i. Skal reiselivet lykkes i hele Trøndelag er man kort fortalt avhengig av å selge gode opplevelser og betalingsvilje blant de som vurderer å komme på besøk. Med det ene kommer det andre.

Jeg tror denne sesongen har lært oss nordmenn noe viktig: eget land har mye kvalitet å by på. Det er mye folk på Røros, Oppdal, i Trondheim og på kysten! Det er vanskelig å få bestilt ledig bord til sen middag, mange overnattingssteder er fullbooka, og flere butikker melder om at det legges igjen mer penger per besøk. De som har et godt og bærekraftig tilbud lykkes oftest. Selv om noen savner å reise langt, tror jeg denne sommeren har vært en øyeåpner for mange som ellers ville satt seg på et fly sørover. Det kan trøndersk reiseliv dra nytte av i mange år fremover.

Det har vært en trend de siste årene at det regionale og det lokale er blitt mer interessant for turistene. De reiselivsaktørene som klarer å fortelle en historie, som arbeider etter verdier folk kan stille seg bak og som setter kvalitet først har til og med klart å stå opp mot en pandemi. Det er imponerende og viser at det går an. Så er det selvsagt slik at mange også savner de utenlandske turistene denne sesongen. Det er ikke tvil om at pandemien er en betydelig trussel mot livsverket til folk.

Men denne sommeren viser også at nordmenn er langt mer villig til å legge igjen penger i reiselivet enn hva som ble spådd før årets sommersesong. Det er positivt av flere grunner; ikke minst kan nordmenn i årene fremover være med å forlenge sesongen for mange bedrifter både før og etter det største trykket i juli.

Så tilbake til cruisebåtene. Det er kanskje ikke en entydig motsetning mellom cruisebåter og lokalt trøndersk reiseliv, men faktum er at en cruisepassasjer legger igjen mesteparten av pengene sine hos rederiene. Trøndelag sitter igjen med lite annet enn CO2-utslipp. Skal vi klare å nå målene om et klimanøytralt samfunn må reiselivet også bidra, og i Trøndelag trenger ikke det å bety redusert inntjening. Det kommer til å bli lavere verdiskaping i reiselivet i 2020, men det er ikke fraværet av cruiseturister med lugar og all inclusive ombord som har skyld i det.

Vi bør heller markedsføre Trøndelag mer mot de som i sommer har vist at de er villige til å legge igjen penger lokalt. Som booker trehyttene og hotellene, spiser mat laget på lokale råvarer og som handler med seg kvalitetshåndverk i stedet for trollsuvenirer produsert i land mange av cruisepassasjerene selv kommer ifra.

Jeg har langt mer sympati for og glede av det lokale reiselivet enn hva jeg har av cruiserederier registrert i skatteparadis som ikke er med og bygger sterke fellesskap og gode lokalsamfunn. Det er lokale opplevelsesnæringer vi skal heie på og bidra for fremover.

Kristian Torve

Arbeiderpartiet

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...