Nea Radio

Nea Radio

Tråante - Samelandsmøtet 1917

Anne Severinsen Foto: Per Magne Moan

Foredrag på Rørosmuseet tirsdag kveld.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er i år 100-år siden samene holdt sitt første landsmøte i Trondheim, Tråante 1917.

Jubileet har vært feiret med imponerende arrangement både i Trondheim i februar og i Elgå i juni, og Rørosmuseet vil minnes det første

samelandsmøtet med et historisk foredrag den 17.oktober.

Situasjonen for Røros-samene var en viktig del av bakteppet for samenes første landsmøte, og røros-samer deltok i prosessen som førte fram til landsmøtet i Trondheim.

Allerede i 1908 samles flere samer til møte ved Aursunden for å drøfte den nye «lappeloven», og det ble lagt en strategi for å samle samene i Trøndelagsfylkene til protest mot den nye loven.

Den første sørsamiske avis, Waren Sardne, ble trykt på Røros i 1910.

Onsdag kveld klokken 19 vil Anne Severinsen gi et innblikk i bakteppet for Røros- samenes politiske engasjement for godt over 100 år siden.

Hun er utdannet lektor og skrev hovedfagsoppgave om reindriften i Trollheimen. Severinsen var sakkyndig vitne i Selbu-saken som ble behandlet av Høyesterett i plenum i 2001, og har hatt forskningsoppdrag for Samerettsutvalget II og interreg.prosjektet "Det samiska rummet". Hun har publisert flere artikler om sørsamenes rettigheter og historie i det sørsamiske området, blant annet i Fjell-Folk.

Det vil også bli anledning til å besøke utstillinga "Stemmer fra sør" for de som deltar på foredraget.

Hør intervju med Anne Severinsen her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...