Nea Radio

Ambulansedebatten i Meråker:

Torsdag skal formannskapet si sin mening til Helse Nord-Trøndelag

Slåss: – Vi gir oss ikke når det gjelder å bevare ambulansetilbudet i Meråker, sier gruppeleder for Senterpartiet, Eline Lello og tidligere ordfører, Kari Anita Furunes (SP). Foto: Anne Gundersen

– Den økte responstiden denne omleggingen vil medføre kan koste menneskeliv. Det kan vi ikke godta, sier Eline Lello (SP) og Kari Anita Furunes (SP).

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 13.01.2021 kl 17:30

Sinnene er satt kraftig i kok etter at det ble kjent at ambulansetjenesten i Meråker står framfor en omfattende omorganisering. Helsedirektoratet har bestemt at man skal slutte å måle responstid på 90 % av oppdrag på kommunalt nivå og heller måle gjennomsnitts tid på alle utrykninger.

I praksis åpner dette et vindu for å bruke hjemmevakt i stedet for basevakt nattestid. Dette er foreslått for Meråker og også for Verran i Steinkjer.

– Denne ordningen skal gjelde for personell som er bosatt under 10 minutters kjøretid fra basen, sier tidligere ordfører i Meråker, Kari Anita Furunes (SP), som nå er leder for hovedutvalg utdanning i Trøndelag fylke.

– Dette er dramatisk og betyr en responstid som er svært mye lengre enn om man hadde hatt vakt på basen, rett og slett fordi personell må komme seg hjemmefra og til basen før de i det hele tatt kan sette seg i ambulansen.

Forslaget begrunnes med at det er få utrykkinger nattestid i kommunen.

– Det nytter ikke å snakke om antall i denne sammenhengen. Dette handler om menneskeliv og da er et tap et for mye, tordner Furunes.

– Dette dreier seg om å spare skarve 1,8 millioner kroner. Dette finner vi oss ikke i for vi har ikke et eneste liv å miste, noe som fort bli resultatet dersom dette innføres.

Startet debatten

Da det ble kjent at ambulansetjenesten i kommunen er truet, gikk Jon Bjørknes fra Meråker hardt ut på Facebook.

– Han har gjennomlevd et hjerteinfarkt og fortalte sin historie. Der sa han at om ambulansen hadde kommet minutter senere hadde han ikke overlevd. Det var sterk lesning, sier gruppeleder for Senterpartiet i kommunen, Eline Lello.

Bjørknes sin historie førte til at hun startet en underskriftskampanje for å redde tjenesten. I skrivende stund har 1645 av kommunens om lag 2500 innbyggere skrevet under.

Ikke på aksen

Det at Meråker kommune ikke ligger på aksen Trondheim - Steinkjer, gjør ikke saken bedre i følge Lello og Furunes.

– Dette har stor betydning. På denne aksen ligger det også sykehus. Så i tillegg til at vi ligger langt unna disse fasilitetene skal vi også miste et fungerende ambulansetilbud.

Furunes mener også at det eksisterende tilbudet slik det står i dag, langt fra er tilstrekkelig.

– I 2014 begynte vi arbeidet med å få en bil nummer to til kommunen. Dette mener vi er nødvending fordi vi vet at den ene bilen vi nå har ikke oppholder seg nok i bygda. Vi er med i det interkommunale samarbeidet som sier at også denne bilen skal stille ved behov for beredskap andre steder, forklarer Furunes.

– Dette kan vi rett og slett ikke godta.

Nasjonal oppmerksomhet

Saken har vakt stor oppmerksomhet også utenfor Meråker og Trøndelag. Stortingsrepresentant Marit Arnstad (SP) har utfordret helse- og omsorgsminister Bent Høie med et skriftlig spørsmål hvor hun presiserer at å endre ambulansetjenesten på denne måten fra aktiv til passiv tjeneste er en uholdbar måte å spare penger på fordi det svekker ambulansetilbudet og innebærer at ulemper og kostnader skyves over lokalsamfunn og på de ansatte.

Hva vil statsråden gjøre for hindre at ambulansetilbudet svekkes på denne måten, spør Arnstad.

Svaret fra Høie er nå publisert.

– Jeg viser til akuttmedisinforskriften hvor det framgår at ambulansebiler som utfører oppgaver etter denne forskriften skal være bemannet med tilstedevakt. Unntak kan gjøres der det er et lavt antall akuttoppdrag per år og ambulansen kan være bemannet innen forsvarlig tid etter varsling, heter det fra Høie.

– Det er helseforetakene som har ansvaret for ambulansetjenesten, og som må gjøre konkrete vurderinger i hvert tilfelle, sier ministeren videre.

– Igjen, det er uholdbart å snakke om få utrykkinger. Dette handler om livet menneskene de få utrykningene nattestid gjelder.

Les spørsmålet fra Marit Arnstad og svaret fra helse- og omsorgsministeren her:

Hva blir det neste?

– Vi har noen grunnleggende behov, sier Eline Lello som er redd for at begrensninger på det hun mener allerede er et for dårlig tilbud vil føre til at folk flytter fra kommunen.

– Først forsvant politiet og nå er vi redde for ambulansen. Vi frykter at dette er bare begynnelsen og lurer på fra det neste blir, sier hun.

– Bolyst handler om trygghet for oss selv og våre nærmeste. Det er det vi alle setter høyest.

Oppvaskmøte

I morgen torsdag, kommer direktør for Helse Nord-Trøndelag, Tor Åm, til Meråker for å høre hva formannskapet har å si om saken.

I forkant av møtet skriver Åm i en kronikk at det i ordskiftet dessverre av enkelte blir framstilt som at Helse Nord-Trøndelag over år har bygd ned ambulansetjenesten. Dette er en oppfatning han ikke kjenner meg igjen i. Videre sier han at tilbudet til pasientene skal så langt det er mulig skjermes.

Dette er ikke hverken innbyggere eller politikere i Meråker fornøyde med.

– Vi har stor tro på at vi skal nå gjennom, sier Eline Lello.

– Goliat har blitt overvunnet før, så vi gir oss ikke!

Hør intervjuet med Eline Lello og Kari Anita Furunes i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...