Nea Radio

Tomt for avfallssekker

Tomt for avfallssekker. Foto: Innherred Renovasjon

Innherred Renovasjon har den siste tiden vært tom for sekker til plastemballasje som innbyggerne henter gratis i butikker. Innbyggere som vil sortere plastemballasje må derfor vente på ny forsyning før de kan kildesortere videre. Det begynner også å minke på lageret av matavfallsposer.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Årsaken til de tomme lagrene er et stort overforbruk av disse sekkene og posene. Posene brukes i stor grad til annet enn å sortere plastemballasje og matavfall i husholdningene, og Innherred Renovasjon vurderer nå å endre distribusjonsordningen for å få ned misbruket.

Siden 2012 har Innherred Renovasjons poser for matavfall og sekker for plastemballasje vært distribuert via mange dagligvarebutikker. Innbyggerne kan hente sekker og poser i egne stativ i butikkene uten å betale for dem. Helt siden denne ordningen startet har forbruket vært høyt, men det har nå nådd toppen og lagrene er tomme før selskapet har fått ny forsyning.

- Vi har lenge vært klare over at posene og sekkene misbrukes, forteller kommunikasjonsrådgiver hos Innherred Renovasjon, Øyfrid S. Knudsen. – Sekkene brukes blant annet som restavfallssekker på idrettsarrangement, til oppsamling av hageavfall, lagring av klær og utstyr og til og med som engangsregntøy, sier hun. Matavfallsposene er også ofte å se som erstatning for handleposer, til våte klær og bleier i barnehager, eller som emballasje i mangel av andre poser.

Ekstra urovekkende er det også at butikker og bedrifter også forsyner seg av sekkene og bruker dem til sitt avfall. Problemet med det er at det er husholdningene som betaler:

Gratis utdeling – men husholdningene betaler

- Mange er nok ikke klar over at disse posene og sekkene slett ikke er gratis. Selv om man ikke betaler ved uthenting, er alle husholdninger med og betaler for dem gjennom renovasjonsgebyret, forklarer Knudsen. Med dagens forbruk utgjør innkjøpskostnaden 100-150 kroner per husstand årlig, og dette bakes inn i gebyret.

Husholdningene er altså indirekte med på å sponse avfallssekkene til butikker, barnehager, idrettslag og arrangementer. I tillegg kommer privatpersoners overforbruk.

- I snitt går det ut ca 30 plastsekker og 220 matavfallsposer pr husstand pr år. De færreste har så mye avfall, vi beregner at det i snitt skal holde med rundt halvparten om man bare bruker dem til plastemballasje og matavfall, forklarer Øyfrid Knudsen.

Vurderer alternativ distribusjon

Hvis forbruket ikke går ned, må Innherred Renovasjon vurdere andre måter å dele ut poser og sekker på. – Vi kan ikke fortsette å forsvare dette overforbruket. Det er flere ganger høyere enn hva tilsvarende renovasjonsselskap andre steder i landet har, forteller Knudsen. – Vi ser nå på om vi bør gå tilbake til slik vi gjorde det før, med utdeling av et visst antall til hver husstand en gang i året. Vi har ikke konkludert enda, men det er en mulighet vi vurderer, avslutter Øyfrid S. Knudsen.

Ny forsyning av sekker er ventet til Innherred Renovasjon i løpet av de neste ukene, men innbyggerne må altså belage seg på tomme stativ en stund til.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...