ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Tomt for avfallssekker

Tomt for avfallssekker. Foto: Innherred Renovasjon

Innherred Renovasjon har den siste tiden vært tom for sekker til plastemballasje som innbyggerne henter gratis i butikker. Innbyggere som vil sortere plastemballasje må derfor vente på ny forsyning før de kan kildesortere videre. Det begynner også å minke på lageret av matavfallsposer.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Årsaken til de tomme lagrene er et stort overforbruk av disse sekkene og posene. Posene brukes i stor grad til annet enn å sortere plastemballasje og matavfall i husholdningene, og Innherred Renovasjon vurderer nå å endre distribusjonsordningen for å få ned misbruket.

Siden 2012 har Innherred Renovasjons poser for matavfall og sekker for plastemballasje vært distribuert via mange dagligvarebutikker. Innbyggerne kan hente sekker og poser i egne stativ i butikkene uten å betale for dem. Helt siden denne ordningen startet har forbruket vært høyt, men det har nå nådd toppen og lagrene er tomme før selskapet har fått ny forsyning.

- Vi har lenge vært klare over at posene og sekkene misbrukes, forteller kommunikasjonsrådgiver hos Innherred Renovasjon, Øyfrid S. Knudsen. – Sekkene brukes blant annet som restavfallssekker på idrettsarrangement, til oppsamling av hageavfall, lagring av klær og utstyr og til og med som engangsregntøy, sier hun. Matavfallsposene er også ofte å se som erstatning for handleposer, til våte klær og bleier i barnehager, eller som emballasje i mangel av andre poser.

Ekstra urovekkende er det også at butikker og bedrifter også forsyner seg av sekkene og bruker dem til sitt avfall. Problemet med det er at det er husholdningene som betaler:

Gratis utdeling – men husholdningene betaler

- Mange er nok ikke klar over at disse posene og sekkene slett ikke er gratis. Selv om man ikke betaler ved uthenting, er alle husholdninger med og betaler for dem gjennom renovasjonsgebyret, forklarer Knudsen. Med dagens forbruk utgjør innkjøpskostnaden 100-150 kroner per husstand årlig, og dette bakes inn i gebyret.

Husholdningene er altså indirekte med på å sponse avfallssekkene til butikker, barnehager, idrettslag og arrangementer. I tillegg kommer privatpersoners overforbruk.

- I snitt går det ut ca 30 plastsekker og 220 matavfallsposer pr husstand pr år. De færreste har så mye avfall, vi beregner at det i snitt skal holde med rundt halvparten om man bare bruker dem til plastemballasje og matavfall, forklarer Øyfrid Knudsen.

Vurderer alternativ distribusjon

Hvis forbruket ikke går ned, må Innherred Renovasjon vurdere andre måter å dele ut poser og sekker på. – Vi kan ikke fortsette å forsvare dette overforbruket. Det er flere ganger høyere enn hva tilsvarende renovasjonsselskap andre steder i landet har, forteller Knudsen. – Vi ser nå på om vi bør gå tilbake til slik vi gjorde det før, med utdeling av et visst antall til hver husstand en gang i året. Vi har ikke konkludert enda, men det er en mulighet vi vurderer, avslutter Øyfrid S. Knudsen.

Ny forsyning av sekker er ventet til Innherred Renovasjon i løpet av de neste ukene, men innbyggerne må altså belage seg på tomme stativ en stund til.

Nøkkelord

ANNONSE