Nea Radio

Togstasjonen med det rare i

Stasjonsbygningen er i bedre stand enn den har vært på lenge og bedre skal det bli når de siste detaljene kommer på plass Foto: Idunn Thorsø

I helga arrangerer Meråker Historielag julemesse på bygdas nedlagte togstasjon, med aktiviteter, loddsalg og hjemmelagde varer til salgs.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Det er så herlig at det endelig skjer noe i bygda utenom sport og idrett, sier Morten Kirkeby spøkefullt. Han er en av ildsjelene fra Meråker Historielag som er med i arbeidet for å restaurere og bevare den gamle togstasjonen.


Inntekt til restaureringsarbeid

Historielaget har inngått en avtale med eier Bane Nor om å få langtidsleie stasjonen, etter den sto tom til forfall i mange år etter den ble nedlagt. Da Historielaget tok over stasjonen begynte de arbeidet med å skape liv i stasjonen igjen.

- Stasjonen skulle egentlig rives, og da kommunen ikke var interessert i å gjøre noe med det, gikk vi i historielaget inn i dialog med Bane Nor for å få til en leieavtale, sier Marthe Langsåvold.

- Nå har det foregått omfattende restaureringsarbeid her i flere år, og vi synes at vi har kommet ganske langt, legger hun til stolt.

Gjennom å drive arrangement som butikk, utleie og lørdagskaffe kan Meråker Historielag få inn penger til restaurering, hvor målet er å få stasjonen til å se ut slik den gjorde i ”gamledager”.


Historisk forankret

Hvert år gir den engasjerte gjengen ut ei bok hvor de tar for seg de forskjellige grendene i kommunen, etterkrigstiden og opprinnelsen til bygda.

- Mårråk er navnet på boka vi gir ut hvert år, der kan man lese om historien til bygda og slik som for eksempel togstasjonen, påpeker Morten Kirkeby og minner på at man kan få kjøpt boka både på julemarkedet, på den lokale matvarebutikken og på historielagets egne hjemmesider.

- Det er ei sterk historie i Meråker, med gruvedrift litt forskjellig, så det er mye å ta tak i, legger han til.

Kunst, kaffe og julemesse

I andre etasje leier historielaget ut rom til lokale kunstnere som blant annet driver butikk med selvlagde varer. Det er blant annet disse kunstnerne pluss 14 andre utstillere som til sammen kommer til julemarkedet for å selge egenproduserte ting.

- Det blir alt fra vårruller, flattbrød og strikkevarer til treskjæring og sølvsmiing, og blir det finvær kommer smeden til å stå ute å arbeideså folk kan få se prosessen, forteller Langsåvold, som for øyeblikket er kontaktperson for julemessa.

- Vi håper på godvær og mye folk for å si det sånn, sier hun lattermildt og presiserer at inntektene fra julemarkedet vil gå rett tilbake til restaureringsarbeidet og det å sette i stand togstasjonen så nærme slik den opprinnelig var i orginal stand.

- Inne på Stasjonen har vi blant annet nesten ferdigstilt fin-stua til den gamle stasjonsmesteren, med tidsriktige møbler, farger og belysning, og målet er å få ferdig flere rom i den gamle bygningen, sier hun stolt.

- Det jobbes også iherdig med å sette i stand det ytre på stasjonsbygningen, så vi aner ikke når vi kommer til å bli ferdig. Men fint, det blir det, avslutter Langsåvold med god støtte fra Kirkeby som er skjønt enig.

Marthe Langsåvold og Morten Kirkeby fra Meråker Historielag Foto: Idunn Thorsø

På julemessa er det masse spennende å få kjøpt av lokale spesialiteter Foto: Idunn Thorsø

Lokalt produserte produkter er å finne både på julemessa og i butikken i stasjonsbygningens andreetasje Foto: Idunn Thorsø

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...