Nea Radio

Tøffere i bygg og anlegg

TØFFERE: Det er tøffere tider i bygg og anlegg. Foto: SpareBank 1 SMN

SpareBank 1 SMN er bekymret over utviklinga innen bygg og anlegg. Antall konkurser øker til tross for høy aktivitet. Og framover faller aktiviteten.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Blant de 20 største konkursene i Midt-Norge i fjor sto bygg og anlegg for 65 prosent av dem. I Konjunkturbarometeret per fjerde kvartal 2019 beholder SpareBank 1 SMN fortsatt gult flagg på bygg og anlegg, men det forventes ikke bedring fremover. Aktiviteten ventes tvert imot å flate ut som følge av færre samferdselsprosjekter og mindre bygging av boliger.

- Det er utfordrende tider i næringen. Det er tøffere enn man tror å drive lønnsomt. Mange synes å bli overrasket over kompleksiteten med byggeprosessene. Kjøpere har store forventninger og ønsker gjerne endringer som entreprenøren ofte ikke er flink nok til å ta seg betalt for. Det koster penger. Da oppnås heller ikke de resultatene som forventes, sier konserndirektør Vegard Helland i Næringsliv i SpareBank 1 SMN.

Størst økning i Namdal

601 bedrifter i Midt-Norge gikk konkurs i fjor. Det er en økning på sju prosent fra året før, og er det høyeste nivået som er registrert siden 2013. De to midtnorske fylkene hadde imidlertid motsatt utvikling fra 2018 til 2019.

Mens konkursene økte med 19 prosent i Trøndelag, falt antallet med 22 prosent i Møre og Romsdal etter et riktignok spesielt høyt nivå året før. Blant regionene hadde Namdal størst økning med 53 prosent.

Fortsatt full fart i fiskeri og havbruk

SMNs oppdaterte konjunkturbarometer viser ellers små endringer blant de ulike bransjene, Det lyser fortsatt grønt for både fiskeri og havbruk, mens offshorefartøy sliter stadig med rødt lys. Skipsverft og varehandel er to bransjer som banken frykter kan gå fra gult til rødt lys.

- Makrobildet er relativt stabilt. Det er fortsatt usikkerhet knyttet til handelshindringer og brexit, men risikoen har ikke endret seg vesentlig siden årsskiftet. Norges Bank hevet renten tre ganger i fjor, men signaliserer nå at renten vil bli liggende rundt dagens nivå en god stund fremover, påpeker Vegard Helland.

UTFORDRENDE: - Det er utfordrende tider i næringen, sier konserndirektør Vegard Helland i Næringsliv i SpareBank 1 SMN. Foto: SpareBank1 SMN

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...