Nea Radio

Tingretten stopper kraftlinje

STOPP: "La fjella leve" var hovedparolen for et arrangementet i Kalvåa i Selbu i september 2017. Nå blir det, iallefall midlertidig, stopp i bygging av ny kraftlinje fra Nea i Tydal til Stokkfjellet i Selbu. Foto: Andreas Reitan

TrønderEnergi Vind AS må stoppe arbeidet med kraftlinja som er planlagt mellom Nea Kraftverk i Tydal og det planlagte vindkraftverket på Stokkfjellet i Selbu.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 09.08.2019 kl 08:20

Det er en dom fra Sør-Trøndelag tingrett fra onsdag som nå setter en midlertidig stopp for arbeidet med den nesten tre mil lange planlagte kraftlinja fra Nea til Stokkfjellet.

TrønderEnergi Vind AS har tidligere fått ekspropriasjonstillatelse til å bygge linja gjennom vedtak fra NVE, et vedtak som etter klage også ble stadfestet av Olje- og energidepartementet.

Oppsettende virkning

Sør-Trøndelag tingrett gir klagen fra Gåebrien Sijte såkalt oppsettende virkning inntil reinbeitedistriktet har fått domstolsbehandlet innsigelsene sine.

Beslutninga fra tingretten fører til at TrønderEnergi Vind AS må stoppe arbeidet med kraftlinja som er planlagt mellom Nea Kraftverk i Tydal og det planlagte vindkraftverket på Stokkfjellet i Selbu.

Forsinker og fordyrer

Det betyr at TrønderEnergi Vind AS ikke har rett til å forhåndstiltre nødvendig grunn og rettigheter for den nye 132 kV-ledningen mellom transformasjonsstasjon i Tydal og det planlagte vindkraftverket i Selbu før retten har realitetsbehandlet klagen. Dommen vil trolig både forsinke prosjektet og kan også medføre betydelige økonomiske konsekvenser for utbyggeren.

- Betydelige naturinngrep

- Hvis arbeidet settes i gang, vil dette medføre betydelige naturinngrep som ikke bør gjennomføres før Gåebrien Sijte har fått realitetsvurdert sin klage, heter det i begrunnelsen fra reinbeitedistriktet.

- Inngrepet har betydning for samisk reindrift som har et særlig vern mot inngrep og som har en særlig rett til å få vurdert disse ved norske domstoler. Det vises til ILO konvensjon artikkel 169 artikkel 12 som regulerer samisk reindrift. Dersom arbeidet igangsettes før klagen er behandlet av domstolene, vil dette være i strid med det særlige vernet til samisk reindrift, heter det i begrunnelsen.

- Grundig vurdert

TrønderEnergi Vind AS mener at en klage i utgangspunktet ikke har oppsettende virkning, -jf. tvangsfullbyrdelsesloven $ 5- 16, første ledd. - Det skal ikke gis oppsettende virkning med mindre det er tvil om det avgjørelsen som er truffet og det vil ha svært negative konsekvenser om avgjørelsen blir gjennomført uten at klagebehandlingen avventes.

- Konsesjonsmyndighetene har foretatt en grundig gjennomgang av tiltaket og saksøktes innsigelser til dette. De har også vurdert sakens folkerettslige sider.

- En stans i anleggsdriften vil kunne ha betydelige økonomiske konsekvenser og medføre en stor fare for at produksjonsanlegget ikke blir ferdigstilt innenfor de frister som er satt for el-sertifikatmarkedet, hevder utbyggeren.

Slutning

Slutningen, eller dommen, er gitt i ett punkt:

I . Klagen fra Gåebrien Sijte over namsmannens beslutning i sak T2019 -178462 gis oppsettende virkning, med den følge at TrønderEnergi Vind AS ikke har rett til å forhåndstiltre nødvendig grunn og rettigheter for ny 132 kV ledning mellom Stokkfellet vindkraftverk og Nea transformasjonsstasjon før retten har realitetsbehandlet klagen.

Ny klage?

Denne klagen gjelder kraftlinja. Når det gjelder selve vindkraftverket på Stokkfjellet, så går klagefristen på namsmannens dom ut i neste uke. Etter det Nea Radio erfarer, kommer Gåebrien Sijte trolig også til å klage på den.

Foto: TrønderEnergi

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...