Nea Radio

Tilskudd til sørsamisk

TILSKUDD: Aili Keskitalo fra et besøk på Røros Skole. Foto: Per Magne Moan

Røros kommune får 300.000 kroner i støtte til etablering av sørsamisk nyhetsside på nett.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sametingsrådet har bevilget støtte til samiske språkprosjekter, og i denne omgang har de prioritert språkprosjekter i sør-, pite- og lulesamiske områder. Blant annet får Røros kommune 300.000 kr i støtte til etablering av en sørsamisk nyhetsside på nett.

– Sørsamisk språk er nå på vei til å styrkes etter å ha vært sterkt truet. Å etablere en sørsamisk nyhetskanal kan ha stor betydning for styrking av sørsamisk som hverdagsspråk, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Formål med prosjektet er å etablere en nettside på sørsamisk med nyheter som berører sørsamene, og få på plass en sørsamisk redaksjon.

– Vi ser det som viktig at sørsamene har tilgang på nyheter og andre aktuelle saker på sitt eget språk. Denne nettsiden vil både styrke og utvikle sørsamisk, sier Keskitalo.

Sørsamisk seminar og samisk filmfestival

Andre sørsamiske prosjekter som har fått innvilget støtte er Trøndelag Fylkeskommune / Aajege språksenter, som fikk 100.000 kroner i støtte til å arrangere seminaret Gïeleviermie om situasjonen for sørsamisk språk på Røros 7.–8. november.

Røros kommune fikk 80.000 kroner i støtte til arrangering av en grenseoverskridende samisk musikkfestival 7.–10. november. Denne festivalen skal være en den av festivalen Raasten Rastah som arrangeres hvert år.

Tilskudd til revitalisering av pitesamisk språk

Duoddare Ráfe i Beiarn kommune får 300.000 kroner i støtte til revitalisering av pitesamisk språk. Blant annet skal Duoddara Ráfe ha et samarbeid med pitesamiske språkinteresserte på svensk side.

I lulesamisk område får Hamarøy kommune 75.000 kroner i støtte til språkkurs for barn som har samisk som førstespråk, og 75.000 kroner til språkkurs for barn som har samisk som andrespråk.

Litteraturtreff, språkkurs, reise-app og konfirmasjonsleir

Nordsamisk prosjekter har også fått støtte. Čálliid lágádus får 300.000 kroner i støtte til prosjektet “Sámegielat girjjit ohcet geavaheddjiid” (samiske bøker søker brukere). Prosjektet arrangerer 25 treff der forfattere underholder barn og unge med høytlesing og skuespill.
Nesseby kommune får 150.000 kroner til språkkurs som skal hjelpe de som har tatt samisk begynnerkurs til å begynne å snakke samisk.
Sametingsrådet har også gitt 200.000 kroner i tilskudd til prosjektet Bædi & Børdi, som er en reise-app på samisk for barn om nordnorske turiststeder.
Samisk kirkeråd får 150.000 kroner i prosjektstøtte til å arrangere samisk konfirmasjonsleir. I år arrangeres konfirmasjonsleiren for sjette gang.

– Det er spesielt gledelig at vi opplever en så stor interesse for språkprosjekter akkurat i år når det er urfolks språkår, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...