Nea Radio

Fremtidens hurtigbåt:

Tildelt 56 millioner

Foto: Trøndelag fylkeskommune

Fylkeskommunene Trøndelag, Vestland, Nordland og Troms og Finnmark har i dag blitt tildelt 56 millioner kroner fra Miljødirektoratets program Klimasats, til design av fremtidens hurtigbåt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Prosjektet skal sikre videre fremdrift i utviklingen av utslippsfrie hurtigbåter og satser både på tilrettelegging for bruk av hydrogen og reduksjon i energiforbruk.

– Dette er fantastisk gledelig og et veldig viktig steg videre mot utslippsfrie hurtigbåter» sier Karin Bjørkhaug, leder i hovedutvalg for transport i Trøndelag fylkeskommune, og legger til. Disse midlene bidrar til at vi kommer nærmere et viktig klimaresultat, næringsutvikling og bedre transporttilbud til sjøs.

Trøndelag satser på å utvikle verdens mest energieffektive og utslippsfrie hurtigbåt. I samarbeid med de andre fylkeskommunene og næringslivet håper fylkeskommunen å kunne få byggeklare design med 30 – 50 prosent lavere energiforbruk enn i dag. For å lykkes med det må man løfte fartøyene ut av vannet. Fremtidens hurtigbåt i Trøndelag skal med andre ord ut å fly.

– Vi vet at denne fartøygruppen kan bruke drivstoff som ikke slipper ut CO2, og grundige studier har vist at det er mulig å redusere energiforbruket på hurtigbåter med 30-40 prosent, sier Erik Ianssen, leder for ZeFF-konsortiet.

– Industrien må nå få lov til å pilotere og demonstrere de nye teknologiene i de rutene som i dag har stor trafikk det er der utviklingsløpene har stoppet i dag. Får vi nå denne muligheten vil det ha et fantastisk potensial både for nasjonal næringsutvikling, teknologiutvikling, ny infrastruktur og eksport, sier Ianssen.

Lykkes fylkeskommunene med designfasen er ambisjonen å bygge og teste et fartøy i rute i Trondheimsfjorden en gang rundt 2025. Dette fartøyet vil sette en helt ny standard for brukeropplevelsen da det vil være nærmest lydløst og gli sømløst gjennom vannet.

– Vi har en verdensledende maritim industri i Norge, som er i stand til å utvikle og eksportere gode klimabidrag til verden. Hurtigbåt er eneste transportform med høyere klimagassutslipp pr. passasjer enn fly. Nå setter fylkeskommunene utviklingen av verdens første utslippsfrie hurtigbåter i bestilling. Det har verden godt av, sier Erlend Solem, fylkesdirektør for samferdsel i Trøndelag.

Fylkeskommunene er godt i gang med å planlegge veien videre og satser på å lyse ut de første delkonkurransene i løpet av våren 2021.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...