ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Spiseforstyrrelser i langrennssporten:

- En henstilling til politikerne om å innse viktigheten

Tilbyr gratis havregrøt til elevene

Foto: ANDERS SKJERDINGSTAD / NRK

En rekke langrennsprofiler har den siste tiden stått frem med sine opplevelser om spiseforstyrrelser. I Meråker samarbeider idrettsgymnaset tett med Sunn idrett, og tilbyr gratis havregrøt til sine elever.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Den siste tiden har debatten rundt spiseforstyrrelser i langrenn vært stor i Norge. En rekke norske mediehus, deriblant VG og Dagbladet, har den siste tiden publisert en rekke saker om spiseforstyrrelser i nasjonalidretten langrenn.
En av mange som har fulgt med på debatten er Frode Estil, tidligere olympisk mester i langrenn.

- Langrennssporten har kanskje blitt trukket fram ekstra mye, men jeg tror ikke det bare er langrenn som har hatt en del sånne eksempler. Jeg synes jo hvert eneste tilfelle er veldig trist. Og målet vårt framover må bli å forebygge flest mulig tilfeller i framtida, sier Estil til Nea Radio.

Tett samarbeid med Sunn idrett

Frode Estil var i en årrekke på langrennslandslaget, før han etter 2006/07 sesongen la skiene på hylla. Frem til da ble han olympisk mester to ganger i Salt Lake City i 2002, og verdensmester hele fem ganger, sist gang under ski-VM i Oberstdorf i 2005.

I dag jobber Frode Estil ved Meråker videregående skole, og er idrettsfaglig leder for idrettsgymnaset som har over 150 elever fra hele landet. Et idrettsgymnas som gjennom årene har utviklet flere av landets beste langrennsløpere og skiskyttere gjennom tidene.

Skolen oppdaterer årlig sin handlingsplan for kosthold og ernæring, og har et tett samarbeid med Sunn idrett.

- For våres del så ligger det en handlingsplan (for kosthold og ernæring journ.anm) i bunn som gjennomsyrer mye av aktivitetene her. Vi har blant annet et samarbeid med Sunn idrett, som årlig holder foredrag for førsteklassingene våre. De er også med som støttespillere til oss som er ledere og trenere på huset her, i tillegg til at de har åpne foredrag for foreldrene som også kan ha behov for råd og veiledning overfor sine håpefulle.

Nylig gjennomførte skolen et matkurs for førstklassingene. Kurset blir holdt av Eva Lien fra Meråker, som Estil sier gjør en fantastisk jobb.
På kurset blir elevene inndelt i grupper, som sammen skal lage forrett, hovedrett og dessert.

- Dette er egentlig for å synliggjøre hvor bra og enkelt det går an å gjøre måltidene mens det fortsatt er næringsrikt og bra. Men også den biten med å skape en kultur for å sitte å spise sammen og kose seg med maten, legge bort telefonen og sitte å prate og ha det bra sammen i forbindelse med måltid. Det tror jeg er en veldig viktig bit.

Henstilling til politikerne

Skolen er tydelig i deres handlingsplan på at skolen skal legge til rett for og bidra til sunne kostholdsvaner i et helsefremmende og forebyggende perspektiv, og at skolen skal bidra til et variert og sunt kosthold som er tilpasset unge idrettsutøvere.

Et ledd i handlingsplan er å tilby gratis havregrøt til elevene, noe skolen opplever stor suksess med.

- Kantina vår er kjempesentral på den måten, og tilbudet med gratis havregrøt tror jeg er en stor styrke for oss.

Skolens kantine tilbyr samtidig et godt utvalg av diverse annen mat, i tillegg til varm lunsj som elevene kan kjøpe til 85,-, noe mange elever benytter seg av. Estil skulle derimot gjerne sett at det var gratis skolelunsj i Norge.

- Det er klart at jeg gjerne skulle sett at det var gratis skolelunsj i Norge, og jeg skulle gjerne hatt lavere priser i kantina. Så sånn sett så er det en henstilling til politikerne om å innse viktigheten av akkurat det. Så det håper jeg det kan skje noe med i framtida da.

På spørsmål om hvor vidt Estil tror gratis/billigere lunsj kan bidra til å forebygge for spiseforstyrrelser, er Estil klar på at han tror det.

Ja, indirekte tror jeg det. Det er sikkert noen som syns at en lunsj til 85 kroner blir for dyrt, og at man vil bruke pengene på annen måte ja. Hadde vi kanskje fått ned prisen på en lunsj til 50 kroner så hadde kanskje enda flere kjøpt lunsj.

Hør hele intervjuet med Frode Estil i lydfilen under.

ANNONSE