Nea Radio

Tilbakekaller løyve

Direktør Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen Foto: Knut Opeide

Statens vegvesen har tilbakekalt alle løyver tildelt transportforetaket Vlantana.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Leserbrev fra Bodil Rønning Dreyer, direktør, Statens vegvesen, Trafikant og kjøretøy

"Synes du det er ok å handle varer fra sjåfører som blir utnyttet og underbetalt?

Jeg håper du svarer nei på spørsmålet. Vi i Statens vegvesen vil at vi som innbyggere skal kunne ferdes trygt i trafikken og vite at varene vi handler ikke er bragt hit av underbetalte sjåfører. Derfor jobber vi hardt med å luke ut de useriøse aktørene i transportbransjen.
Nylig fattet Statens vegvesen et historisk vedtak. Vedtaket gikk på tilbakekall av alle løyver tildelt transportforetaket Vlantana. Begrunnelsen var manglende oppfyllelse av kravet til god vandel. Det har blant annet blitt avdekket alvorlige brudd på kjøre- og hviletid, manglende utlevering av lovpålagt dokumentasjon, systematisk feilregistrering av timelister, brudd på allmenngjort lønn og manglende utbetaling av lønn til ansatte.

Statens vegvesen har et viktig samfunnsoppdrag når det gjelder å håndheve lover og forskrifter. Dette gjelder ikke minst kontrollen av tunge kjøretøy på vei og av transportforetak. Vi ønsker oss en seriøs bransje som tar trafikksikkerhet på alvor og som utfører sine tjenester innenfor rammen av gitte lover og forskrifter. Statens vegvesen jobber derfor daglig med å kontrollere og luke ut kjøretøy med feil og mangler. I tillegg utfører vi foretakskontroller for å sikre at bakenforliggende papirer og dokumentasjon er i henhold til krav og retningslinjer som kjennetegner en seriøs bedrift.

Kontroll og tilsynsarbeidet skal sikre like konkurransevilkår for alle aktørene i bransjen. Vi har over tid sett utfordringer med det åpne arbeidsmarkedet i Europa, og våre kontrollstatistikker viser at det fortsatt er mange aktører som ikke har tilstrekkelig utstyr eller kompetanse til å kjøre på norske vinterveier.

Når utenlandske aktører etablerer norske datterselskaper for å tilpasse seg et nytt marked, forventer vi at de forholder seg til gjeldende lover og regler. At selskap med opphav i Europa velger å etablere en praksis som bevisst omgår regelverket er lite tillitsvekkende. Det er derfor gledelig at vi nå har tatt i bruk et av de tyngste virkemidlene vi har.

Og vi vil gjøre det igjen om det blir behov for det, uavhengig av om selskapet er utenlandsk eller norsk. Vi vil ikke ha useriøse transportselskap på veien, og det jobbes hver dag med å luke ut de som ikke bør kjøre på norske veier. Det er flere aktører politi, Arbeidstilsynet, Skatt og Toll som sammen eller hver for seg gjør en løpende innsats på dette området.

En viktig påminnelse Vlantana-saken gir oss er hvor viktig samarbeid på tvers av etater er. Sammen står vi sterkere enn vi gjør alene. Dette er en gledens sak for det norske kontrollør- og tilsynskorpset som i fellesskap har satt foten ned. Det sender samtidig et budskap til næringen om at vi er der og følger med. Vi viser at vi ikke tolererer aktører som operer utenfor rammen av lovverket.

Som innbyggere skal vi kunne ferdes trygt i trafikken og vite at varene vi handler ikke er bragt hit av underbetalte sjåfører på kontrakter langt under lovlig nivå.

Bodil Rønning Dreyer
Direktør, Statens vegvesen Trafikant og kjøretøy

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...