Nea Radio

Testet positivt på skrantesjuke

Elgkua fra Selbu som var den første som fikk påvist den dødelige sykdommen CWD. Foto: Jarle Fuglem

Ei elgku i Lierne og en villrein i Nordfjella har testet positivt på skrantesjuke.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 13.10.2017 kl 23:55

Dermed er det registrert skrantesjuke hos sju villrein i Nordfjella de siste to åra. Det er også nå registrert tilsammen tre tilfelle av skrantesjuke på elg, to i Selbu og nå ett i Lierne.

I Nordfjella pågår det nå en kontrollert nedskyting av hele villreinstammen, og målet er å er ta ut hele villreinstammen på 2200 dyr og over tid erstatte den med en ny stamme.

Elgku i Lierne

Karen Johanne Baalsrud er direktør for planter og dyr i Mattilsynet. Til NRK sier hun at Mattilsynet har vært i kontakt med jegeren som skjøt elgkua ved Lierne.

Slakteskrotten og slakterester som lå igjen på fellingsstedet er tatt vare på av Mattilsynet og blir sendt til Veterinærinstituttet for prøvetaking.

Øke prøveinnsamlinga?

Funnet av skrantesjuke på elgen i Lierne gjør at Mattilsynet, Miljødirektoratet, Veterinærinstituttet og Norsk institutt for naturforskning (NINA) vurderer hvordan de kan øke prøveinnsamlingen av viltlevende hjortedyr fra området ytterligere.

–Da blir det blir om mulig enda viktigere framover at jegerne bidrar, slik de allerede har gjort, med å ta prøver av så mange dyr som mulig. Vi ønsker oss hjerneprøver av flest mulig dyr slik at vi skal kunne ha best mulig oversikt over dette, sier Baalsrud til NRK.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...