ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Green Flyway:

Tester fremtidens melkerute

Dronen fra Aviant flyr melkeprøver fra Haltdalen til Heimdal. Heggem er glad for å TINE med i prosjektet Green Flyway. Foto: Aviant/Tom Gustavsen.

TINE har i vinter testet ut dronetransport av melkeprøver fra Haltdalen til laboratoriet ved meieriet på Heimdal som en del av prosjektet Green Flyway.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Guri Heggem fra Rørosregionens Næringshage som er prosjektleder for Green Flyway sier at TINE er en drømmepartner inn i et slikt prosjekt.

- Vi er jo veldig glad for at TINE valgte å komme til oss for å få bistand, og de må sies å kunne være en drømmepartner inn i et slikt prosjekt, sier prosjektleder Guri Heggem som koblet meierigiganten sammen med Aviant som flyr dronene.

Aviant har tidligere fløyet blodprøver fra Røros til Trondheim med droner i et prosjekt sammen med St Olavs hospital og gjør det samme nå også i Sverige.

– Dette er også en del av prosjektet Green Flyway, her har vi koblet Aviant med relevante aktører som kan være interessante det vil si Røros Sykehus og Härjedalens Kommun. Testflyging fra Funäs til Østersund, sier Heggem.

Viktig for TINE

TINE kartlegger i dette prosjektet hvordan de kan utnytte den nye teknologien inn i samfunnsoppdraget de gjør i hverdagen. Henteplikten deres av melk strekker seg fra Finnmark i nord til Lindesnes i sør. Hvis droner kan levere melkeprøvene fra alle gårdene i norges langstrakte land til et sentralt laboratorium vil man spare tid, energi og ressurser.

– TINE er jo en aktør som alle kjenner og de har en veldig viktig oppgave i samfunnet. Nå får vi se om melkeprøvene tåler å bli flydd med drone og ikke komme frem til Trondheim som smør, fortsetter Heggem.

Aktiv vår

Heggem sier at Green Flyway planlegger en del aktiviteter utover våren, blant annet et webinar eller seminar om folk virkelig er villig vil ta i bruk den nye teknologien.

– Samfunnsaksepten er et viktig spørsmål som vi ønsker å sette fokus på i dette prosjektet. Det er mange mulige løsninger med den nye teknologien, men vi ønsker å finne ut om det er en ønskelig utvikling, forteller Heggem.

Hun sier at de også jobber med en del spin-offs som kan bli til nye bedrifter i kjølvannet av den tre-årige prosjektperioden.

Hør intervjuet med Heggem her:

Nøkkelord

ANNONSE