Nea Radio

Terje Østby: Et Steg Forover

Terje Østby Foto: Privat.

Leserinnlegg om leksefri skole

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I starten av sommeren tok min medAUF-er Martin Hage Stjern opp problemet med lekser, klasseforskjellen de skapte og vanskene det skaper i det sosiale livet. Konsekvensen av dette var at når en lærer på Røros Ungdomsskole leste dette innlegget, ble det innført en form for selvstudier med fokus på å forberede eleven til timene.

For eksempel-

Ideene den læreren beskrev bestod av for det meste videoer og egne skrevet tekster. Vi ville for eksempel få sendt en video om temaet vi har om, som vi skal se før neste time. Dette gir eleven en grunnstein å starte på når de skal starte på et nytt kapittel; det vil også øke nysgjerrigheten mot et nytt tema. Læreren vil bytte ut den gamle “gjør oppgave 1-7 i oppgaveboka til fredag” leksa med en mer funksjonell “skriv en tekst basert på hva du har lært”. Selv om dette er et voldsomt stort steg fremover for oss elever, både som enkeltpersoner og som studenter, er vi fortsatt ikke i mål!

Jeg er enig i å bruke media som video, uavhengig av skoletid; dette er fordi det ikke er lekser, men en ressurs for å hjelpe deg å lære. Selve konseptet bak de selvskrevne tekstene er jo lurt, men det å bruke tid etter skoletid på å oppsummere timene du kanskje hadde for seks timer siden er ukonstruktivt. Fordi du fortsatt bruker tiden etter skolen på skolearbeid, ender du opp i en situasjon hvor du har et svekket perspektiv på det du lærte. Dette gjør så at du ikke kan bruke teksten til å forberede deg til neste dag igjen, med den endelig konsekvens at du får negativ assosiasjon til skole, selv om den er bedre enn før.

For!

Realiteten er at lekser som de er nå aldri kommer til å bygge et kompetent skolesystem; Lekser er slik jeg ser det et avfallsprodukt fra gammel skoleteori. Lekser ble funnet på for å utvide undervisning ut over lærerens kapasitet. Vi som elever har og har alltid hatt muligheten til å avskaffe leksene. For oss selv og fremtidige Rørosinga skal vi ta grepet de som har gått før oss ikke har gjort. Dette krever samarbeid mellom oss elever og lærerne. Det krever aktivitet og engasjement.

Det krever handling!

Terje Østby, Røros-AUF

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...