ANNONSE
Annonse
Nea Radio

En lang vandring er over:

Terje (70) gikk fra Oslo til Trondheim

Stort oppmøte: Mange hadde møtt opp for å ta imot pilegrimen Terje Berg. Foto: Sofie Sørum

Tirsdag 31. mai satte 70-åringen fra Trondheim av gårde på en lang ferd. Målet – jo det var å gå pilegrimsleden fra Oslo til Nidarosdomen i Trondheim.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 08.07.2022 kl 16:21

ANNONSE
Annonse

Det yret lett over Trondheim i går ettermiddag, da pensjonisten Terje Berg endelig ankom Nidarosdomens vestfront. Han er langt ifra den første pilegrimen som går denne turen, men han er blant de eldre.

Turen tok hele 38 dager og gikk fra Middelalderparken i Oslo, via Hamar, videre opp over Dovrefjell, ned mot Oppdal og Meldal, før han nådde Nidarosdomen i Trondheim. Han har i løpet av den siste drøye måneden tilbakelagt over 640 km – til fots.

- Dette har vært en stor og fin opplevelse, stort sett hele tiden, sier pilegrimen glad og fornøyd.

Terje forteller at dette har vært en drøm han har hatt i noen år, men at han ikke har hatt mulighet for å gjennomføre den før nå. Fra juletider og fram til avreise har han gått langt for å trene seg opp til dette.

- Jeg har gått mye i forkant i og rundt Trondheim. Jeg hadde vel rundt 100 mil med gåing tilbakelagt før turen startet.

Et av overnattingsstedene. Foto: Terje Berg

Til tross for den lange fotturen har ikke pilegrimen hatt problemer med hverken gnagsår eller slitne bein, men sier at om han skulle gjort noe annerledes, så hadde det kanskje vært å trene litt mer styrke i kjernemuskulaturen. For det å bære en tung sekk så lenge sliter litt på kroppen. Likevel snakker Terje varmt om turen og vil anbefale den til andre.

- Det har vært fenomenalt. Jeg har ikke angret en eneste dag. Det har vært en flott tur som jeg gjerne anbefaler videre.

En annen som også er opptatt av pilegrimsreiser er Cathrine Wikstrøm, markedskonsulent for Nasjonalt Pilegrimssenter. Hun forklarer litt om hva en pilegrimsreise egentlig er.

- En pilegrimsvandring er en vandring mot et hellig mål, i dette tilfellet Olav den helliges gravkirke, Nidarosdomen. Folk har vandret hit i snart 1000 år av forskjellige årsaker. Noen religiøse, men også noen helt andre grunner. I dag er det jo flere og flere som drar ut på pilegrimsvandring for å få litt fred og ro og tid til å tenke.

Cathrine Wikstrøm ved "null-steinen" ved Nidarosdomen. Foto: Sofie Sørum

Cathrine forteller at det er alle slags folk som legger ut på en slik reise. I fjor gikk blant annet artisten Moddi den kjente gudbrandsdalsleden, og han skal visstnok ha blitt veldig inspirert av turen. Cathrine oppfordrer også til å legge ut på en pilgrimsvandring, for her kan alle delta.

- Vi i Nasjonalt Pilgrimssenter er veldig opptatte av at pilegrim er for alle. Det er bare å ta på seg skoene og ta med seg sekken og ut å gå langs disse merkede veiene våre. Om du går én dag eller tre, eller en hel måned er opp til hver enkelt.

Til slutt oppklarer Cathrine et av reporternes store spørsmål. Heter det «pilEgrim» eller «pilgrim»?

- Det heter for «pilgrim», men det skrives «pilEgrim», smiler hun.

Intervjuene hører du under her:

Noen flere bilder fra turen:

Startpunktet Middelalderparken i Oslo. Foto: Terje Berg

Terje på tur over Dovrefjell sammen med to turkammerater. F.v. Odd Geir Brovold, Terje Aune og Terje Berg Foto: Terje Berg

Mye vakker natur: Oversiktsbilde over Ringebu. Foto: Terje Berg

Nøkkelord

ANNONSE