Nea Radio

Selbu:

Tar grep for å hindre gjengroing

Bilde tatt under gravearbeidene i april 2021. Foto: Statsforvalteren: Carina Ulsund

2021-2030 er utpekt til FNs tiår for restaurering av natur. Statsforvalteren i Trøndelag har i flere år jobbet med restaurering av naturområder, og i 2021 er det flere prosjekter som er i gang.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Statsforvalteren i Trøndelag startet opp restaurering av Fitjan fuglefredningsområde i Selbu kommune i 2017. Verneområdet hadde etter vernetidspunktet (23.12.1983) vært utsatt for sterk gjengroing. Årsakene til dette kan nok skyldes reguleringen av Selbusjøen, da vannstanden i Fitjan varierer i takt med nedtapping av Selbusjøen. Næringstilførsel fra omliggende jordbruksarealer, samt manglende beitetrykk har nok også samlet hatt en betydning.

Viktig trekkområde for vannfugl

Verneformålet i Fitjan er å ta vare på et spesielt våtmarksområde med et rikt og interessant fugleliv, samt bevare et viktig trekkområde for vannfugl. Gjengroing er en stor trussel for verneverdiene.

I perioden 2017 - 2019 ble det hogd ned en del skog i verneområdet. Arbeidet ble gjort i samarbeid med grunneiere, Statens naturoppsyn og Selbu Fjellstyre. I 2019 ble det også satt opp en terskel i utløpet av Gorrtjønna for å stabilisere vannstanden. I tillegg ble det også i perioden 2018-2020 satt opp fugletitterbu med benker, for å kanalisere ferdsel bort fra viktige hekkeplasser.

- Stort sett spurvefugl og en håndfull vadere som var det som var igjen før restaureringen begynte, noe som er et helt annet dyreliv enn det var på vernetidspunktet, sier Carina Ulsund i klima- og miljøavdelingen hos Statsforvalteren.

Håp om økt mengde fugler

Vinteren 2021 ble det satt i gang graving i Gorrtjønna, for å øke vannspeilet og tilrettelegge for hekkende fugl. Arbeidet er nå utført. Nå ventes det på at telen i bakken skal forsvinne, slik at jordhaugene som ligger der skal synke og bli små "hekkeøyer" for fugl. Beitedyr vil også bli satt ut når forholdene tilsier det.

- Vi håper jo at vi får en økning av fugl i området, og det ser vi allerede. Med en gang vi fjernet skogen kom det tilbake en del fugl, sier Ulsund som påpeker at det er registrering av viktige arter allerede.

- Bare i fjor ble det registrert tre par med horndykkere, hvor to par fikk unger. De tiltakene vi har gjort har gitt en stor forbedring for verneverdiene i området, sier Ulsund.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...