Annonse
Nea Radio

Bak vesterfjeldet:

Tar frem glemt sangskatt

Ingrid Storlimo: - Det her er sanger som har gått på folkemunne, på samme måte som folkeeventyrene. Foto: Ane A. Moen.

8. oktober slippes plata «Bak vesterfjeldet» med Ingrid Storlimo. Gjennom 20 år som folkemusiker har hun gravd i en tradisjon som er lite brukt og ukjent for de fleste. Denne glemte sangskatten gis nå ut i form av ei allsidig folkemusikkplate.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

- Det her er sanger som har gått på folkemunne, på samme måte som folkeeventyrene. Den største kilden min til sanger er fra Kirsti Johnsen som holdt til på Singsås og sang mange sanger til sønnen sin Reidar Johnsen. Han skrev ned sangene, sier Storlimo til Nea Radio.

Ingrid Storlimo kommer fra Budalen, sør i Trøndelag, ei fjellbygd som er mest kjent for en rikholdig slåttetradisjon. Arbeidet med å grave i gamle arkiver og noter for å finne gammel vokalmusikk startet da Ingrid studerte folkemusikk i Rauland.

Mange av sangene som har dukket opp har Ingrid tolket og gjort til sitt repertoar, og nå er deler av denne tradisjonen fra Gauldalen spilt inn på plata «Bak vesterfjeldet».

Religiøs folketone fra Holtålen

En av sangene er en religiøs folketone fra Holtålen sist hørt i et opptak fra 30-tallet.

- Det er en av de få muntlige kildene jeg har fra et gammelt NRK-opptak fra 30-tallet, av en kar som het Simen Grønseth. Han sang religiøse folketoner på skikkelig gammelt vis. Så jeg har med en av sangene hans på plata, sier Storlimo.

Fullt band

Med seg på plata har Storlimo seks musikere i et fullt band og det endrer på arrangementene av sangene sier Storlimo.

- I utgangspunktet var det her sanger som var sunget av en person. Nå har vi valgt å arrangere sangene å gi ut plata med fullt band for at det skal bli mer tilgjengelig. Nå fremstår musikken kanskje som en miks av folkemusikk med litt pop, litt jazz og så har vi med en rocketrommis som gjør sitt for å gi plata et mer rockete uttrykk, sier hun.

Plata slippes på fredag og Storlimo og resten av bandet vil gi konserter i regionen fremover.

Turnéliste:

22. oktober: Bondehuset, Stangvik
23. oktober: Sangerhuset, Røros
24. oktober: Vollan gård, Kvikne
29. oktober: Vågåtreffen, Vågå
30. oktober: Budal Samfunnshus
31. oktober: Voll Flerbrukshus, Rennebu

I bandet spiller:

Ingrid Storlimo, vokal
Ronny Kjøsen, trekkspill/piano/trøorgel/hammond-orgel Stian Lundberg, trommer
Øyvind Smidt, fele/mandolin /bratsj
Arnstein Solem, saxofoner
Morten Berger Stai, kontrabass
Jo Ranheim, gitarer

Plata er spilt inn i Øra Studio, Trondheim, med Ronny Kjøsen som produsent. Kristoffer Hylland Skogheim og Jo Ranheim har vært teknikere, Karl Klaseie i Øra Mastering har stått for mastring, og plata gis ut på Øra Fonogram.

Hør intervjuet her:

Nøkkelord

Annonse