Nea Radio

- Tabu rundt psykisk helse og menn må møtes med åpenhet

Paal William Craig Furunes Foto: Marianne Lie

Paal William Craig Furunes ønsker mer åpenhet rundt menn og psykisk helse. Han vil at folk skal skjønne mental helse ikke handler om en diagnose, men om følelser.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Paal William Furunes sliter selv med mental helse og andre diagnoser som aspergers syndrom, sosial angst og ADD. Han sitter som leder i Mental Helse Ungdom Stjørdal, som fyller 15 år i år, og ønsker å være til hjelp for andre. Paal vil ha mer åpenhet om mental helse for unge menn.

- Åpenhet er stikkordet, man må være åpen og prate om at man sliter, er lei seg, blir mobba, har mista noen eller har diagnoser, sier han.

Han legger til at alle mennesker; kvinner og menn, unge og gamle, sliter med følelser til tider. Og at det derfor er viktig å rive ned tabu knyttet til dette.

Få kunnskap

På spørsmål om hva venner eller familie kan gjøre for å hjelpe, om de skjønner at noen i sin krets sliter, svarer Paal:

- Lytt, vær der og les deg opp på temaet i ettertid. Har du en venn som sier han er deprimert, så les om depresjon. Har du en i din krets som har angst, les deg opp på angst. Når man har venner og familie som forstår hva man går gjennom er det lettere å åpne seg og få hjelp.

Om du sliter med noe og ønsker å åpne deg til noen uten å møte de, kan du ta kontakt med mentalhelseungdom.no og chatte med noen der. Når restriksjonene letter kan du også møte opp for å møte andre som har det vanskelig.

Viktig jobb

- At det er tabu for unge menn å snakke om følelser må vi jobbe med å få bort. Dette er viktig og burde starte allerede i barnehagen, sier Paal, og legger til at dette burde vært et eget fag på skolen.

Trenger du noen å snakke med, eller bærer du på selvmordstanker kan du ta kontakt med Mental Helses hjelpetelefon på 116 123.

Personer i Stjørdalsområdet kan ta kontakt med organisasjonen på deres facebook side: www.facebook.com/mentalhelseungdomstjordal. Der oppdateres det når de åpner for fysiske treffsted og andre arrangementer i egen regi.

Hør hele praten mellom Paal William Craig Furunes og Marianne E. Lie her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...