Annonse
Nea Radio

- Tabu rundt psykisk helse og menn må møtes med åpenhet

Paal William Craig Furunes Foto: Marianne Lie

Paal William Craig Furunes ønsker mer åpenhet rundt menn og psykisk helse. Han vil at folk skal skjønne mental helse ikke handler om en diagnose, men om følelser.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

Paal William Furunes sliter selv med mental helse og andre diagnoser som aspergers syndrom, sosial angst og ADD. Han sitter som leder i Mental Helse Ungdom Stjørdal, som fyller 15 år i år, og ønsker å være til hjelp for andre. Paal vil ha mer åpenhet om mental helse for unge menn.

- Åpenhet er stikkordet, man må være åpen og prate om at man sliter, er lei seg, blir mobba, har mista noen eller har diagnoser, sier han.

Han legger til at alle mennesker; kvinner og menn, unge og gamle, sliter med følelser til tider. Og at det derfor er viktig å rive ned tabu knyttet til dette.

Få kunnskap

På spørsmål om hva venner eller familie kan gjøre for å hjelpe, om de skjønner at noen i sin krets sliter, svarer Paal:

- Lytt, vær der og les deg opp på temaet i ettertid. Har du en venn som sier han er deprimert, så les om depresjon. Har du en i din krets som har angst, les deg opp på angst. Når man har venner og familie som forstår hva man går gjennom er det lettere å åpne seg og få hjelp.

Om du sliter med noe og ønsker å åpne deg til noen uten å møte de, kan du ta kontakt med mentalhelseungdom.no og chatte med noen der. Når restriksjonene letter kan du også møte opp for å møte andre som har det vanskelig.

Viktig jobb

- At det er tabu for unge menn å snakke om følelser må vi jobbe med å få bort. Dette er viktig og burde starte allerede i barnehagen, sier Paal, og legger til at dette burde vært et eget fag på skolen.

Trenger du noen å snakke med, eller bærer du på selvmordstanker kan du ta kontakt med Mental Helses hjelpetelefon på 116 123.

Personer i Stjørdalsområdet kan ta kontakt med organisasjonen på deres facebook side: www.facebook.com/mentalhelseungdomstjordal. Der oppdateres det når de åpner for fysiske treffsted og andre arrangementer i egen regi.

Hør hele praten mellom Paal William Craig Furunes og Marianne E. Lie her:

Annonse