Annonse
Nea Radio

Ta søndagsturen langs «Route 26» i sommer

Solvår Lillemo Reinsberg ved Eidum Gårdsbakeri. Foto: Anette Fossmo

Tilbyr lokale kulturopplevelser langs sørsiden.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

De ni gårdene som ligger bak konseptet "Route 26" sørger for at hjemmesommeren blir litt mer innholdsrik for lokalbefolkningen, og kan i sommer by på flere arrangementer og opplevelser for både store og små. Solvår Lillemo Reinsberg driver Eidum gårdsbakeri, som er en av gårdene bak nevnte konsept. En koselig kafe i landlige omgivelser som byr på aromatisk kaffe, velduftende bakevarer og saftige bagels.

- Jeg pleier egentlig å ha ferie på denne tiden, men i år så ble det ikke så mye sommerferie. Slik som det er nå er jo folk i nærmiljøet hjemme, i tillegg til at det er litt turister som kommer innom. Så da tenkte jeg at i år må jeg faktisk holde åpent, smiler Solvår Lillemo Reinsberg.

- Det er egentlig mye trykk fra nærmiljøet, folk fra Stjørdal og Trondheim. Det er nærturisme, folk er mer opptatt av å oppleve nærmiljøet, legger hun til.

Saken fortsetter etter radiointervjuet

Fra Hell til Sona

Sammen med Eidum Gårdsbakeri finner vi også andre aktører; som Fantasigården, Stall Eidumstrøa, Ersgård, All of Irina, Oddruns Atelièr/ Øfsti vestre, Solheim gård, Øfsti Søndre, Øfsti Mellom, Fuldseth gård, Maitov og Klines gård. Lillemo Reinsberg forteller at flere holder åpent for å tilby opplevelser i løpet av sommeren:

- Vi er ni gårder faktisk som er med der. Det er alt ifra fantasigården på Hell til helt oppe i Sona, hvor vi har Kilnes gård. Mellom der har vi mange forskjellige aktører. Det er alt ifra folk som driver med dyr, kunst, gårdshotell og masse forskjellig, forteller hun.

- Det er veldig mye forskjellig. Blant annet på Ersgård har de fredagspub hver fredag. Her har vi bakeriutsalget åpent tre ganger i uken, på Øfsti søndre har de stabbursbutikken mer åpent enn de bruker og Oddrun på Oddruns Atelièr har åpent med salg av garn, kunst og slike ting. Så det er mye forskjellig å oppleve, sier hun.

Alternativ Sommertråkk

Vanligvis pleier gårdene å arrangere Sommertråkk, hvor alle stoppestedene langs fylkesvei 26 holder åpent samtidig. I utgangspunktet kan man da starte ved for eksempel fantasigården og jobbe seg hele veien opp til Sona. På grunn av Civid-19 har de i år sett seg nødt til å tenke alternativt, da flere av stedene vanligvis opplever et enormt besøk under arrangementet.

- Vi pleier jo å ha sommertråkk i Juni, men så fant vi ut i år at selv om det har åpnet opp litt mer, så turte vi ikke å arrangere det. Da er det jo sånn at alle gårdene har åpent samtidig, slik at folk kan komme. Men på mange av stedene kan det jo komme opp til 1000 stykker og da blir det vanskelig å holde kontroll med tanke på smittevern, forklarer hun.

- Da snakket vi sammen å fant ut at vi i stedet tar og holder åpent flere søndager. Det er ikke alle som har det, men noen av oss har funnet ut at vi skal holde åpent på søndager. På den måten får vi fordelt det litt mer utover, som har fungert veldig bra her. Det er mye folk, men folk tar hensyn, fortsetter hun.

Fredagspub

Lillemo Reinsberg ser ikke mørkt på å skulle feirer sommeren hjemme i år, med alt av muligheter som ligger rundt omkring i kommunen. Hun tipser om at flere av gårdene har overnatting, slik at man kan få feriefølelsen uten å måtte reise langt. Det handler tross alt om hvordan man tenker, det går fint an å skape opplevelser mens man ferier hjemme også. Og hvis man har barnefri eller ønsker en voksen aktivitet, har hun den perfekte anbefaling:

- På Ersgård kan man komme å ta seg en øl og kjøpe seg pizza. De har en slik vedfyrt bakerovn, så man kan kjøpe seg pizza der eller noe annet godt og sitte å skravle på tunet. Det er jo helt unik opplevelse egentlig, så det anbefales hvis man vil ha en litt mer personlig pubopplevelse. Det er en veldig fin aktivitet for de voksne, avslutter hun.

Nøkkelord