Nea Radio

Påskeferie:

Ta av ytterjakken før bilturen

Foto: Shutterstock

Mange tusen vil dra på biltur i forbindelse med påsken, men kun et fåtall vil ta av seg ytterjakken før bilturen. Det burde vært langt flere mener Tryg Forsikring.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Absolutt. De aller fleste glemmer at man er mye mer utsatt for skader ved et sammenstøt hvis man sitter med bilbeltet utenpå en tykk vinterjakke. Ved en bråbrems eller kollisjon tar det da lengre tid før bilbeltet strammes, og selv om det er snakk om få centimeter er det likevel nok til at kroppen blir slengt mer fremover, noe som kan gi store utslag selv i moderat hastighet, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

La ikke barn feste bilbeltet selv

Hvert år er det tusenvis av små og store trafikkulykker i påskeferien, og i normalår blir flere titalls personer skadet i de mest alvorlige ulykkene. Kollisjonstester har vist at akselerasjonen i brystkasse, nakke og hode øker markant ved et sammenstøt hvis bilbeltet er festet utenpå vinterjakken. Noe som kan gi store indre skader.

– Ikke minst bør man få av ytterjakken til barn, og la i hvert fall aldri små barn feste beltet alene uten at en voksen sjekker at beltet sitter tett inntil kroppen. Er beltet for slakk kan barn i verste fall skli delvis under beltet ved en kollisjon. Helst bør beltet være stramt over hoftene og skulder. Jeg tror dessverre mange foreldre lar barna feste beltet selv uten å sjekke at det sitter stramt nok, sier Brandeggen.

50 km/t tilsvarer fall fra 10 meter

Lurer du på effekten av å bruke bilbelte, kan du tenke på følgende:

Å kollidere i 50 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 10 meter.
Å kollidere i 70 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 19 meter.
Å kollidere i 90 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 32 meter.

I fjor ble 95 personer drept i trafikken, mens mange hundre mennesker ble alvorlig eller meget alvorlig skadd. Statens Vegvesen har tidligere anslått at det trolig ville vært 30 til 40 færre drepte i trafikken hvert år hvis alle brukte bilbelte i bil og buss, alltid. Nær 4 av 10 drepte i bilulykker i 2016 brukte ikke bilbelte, viser tall fra Vegvesenet.

I en spørreundersøkelse i 2019 for Tryg Forsikring svarte kun 13 prosent at de alltid pleier å ta av seg ytterjakken når de kjører bil.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...