Nea Radio

Syklister gambler med livet

GAMBLER: Mange syklister gambler med livet i høstmørket. September er den farligste måneden. Foto: Colourbox - Tryg Forsikring

Høsten er her, og nå senker mørket seg tidligere og tidligere på kvelden.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 17.09.2018 kl 20:27

Men til tross for at det er påbudt med lys både foran og bak på sykkelen lar mange foreldre barna sykle uten lys i høstmørket.

– Sykkellykt og refleks er en billig investering. Likevel velger mange å ikke bruke slike ting. Det er å gamble med livet, sier Øyvind Setnes,
forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring.

I løpet av de ti siste årene har 13 syklister mistet livet i trafikken, mens 21 har blitt alvorlig eller livstruende skadd. I samme tidsrom har 468 syklister vært utsatt for en trafikkulykke med lettere eller moderate skader.

September er farligst

Tall fra Finans Norge viser at september er den desidert farligste måneden for syklister.

– Selv om sommeren er over er temperaturen fremdeles såpass høy at mange foretrekker å sykle til og fra. Men til forskjell fra juli blir det skikkelig mørkt på kvelden. Derfor er det ekstra viktig å gjøre seg synlig nå, og lykter og reflekser er det viktigste du kan ha på sykkelen og deg selv, sier han.

Her er en månedsoversikt for trafikkulykker med syklister innblandet de ti siste årene:

Januar 6
Februar 13
Mars 21
April 35
Mai 68
Juni 65
Juli 41
August 66
September 71
Oktober 40
November 29
Desember 13

Risikerer over tusen kroner i bot

Selv med påbud om lys på sykkelen er det likevel mange som slurver. Blir man tatt uten lys risikerer en bot på 1150 kroner. Kommer du susende i høstmørket uten sykkellys er du ikke synlig før avstanden er under 30 meter for en bilist med nærlyset på. Har du imidlertid refleks på kroppen ser bilisten deg på mye lenger avstand i mørket.

– Likevel ser vi ofte syklister i høy fart i høstmørket, helt uten noen form for lys eller refleks. I tillegg vet vi at skoleveier med dårlig belysning kan være svært trafikkerte om morgenen før det blir ordentlig lyst, sier Setnes.

Flest menn over 35 år

Statistikken for de ti siste årene forteller at det er flest menn, 67 prosent, som er innblandet i ulykker på sykkel. Aldersmessig fordeler tallene slik for syklister innblandet i trafikkulykker:

0-14 år 46
14-24 år 47
25-34 år 59
35-49 år 118
50-64 år 114
Over 65 år 84

Tidligere undersøkelser tyder på at mange syklister ikke er klar over hvor lite synlige de egentlig er i høstmørket. I tillegg sykler de gjerne for fort forholdene tatt i betraktning.

– Jeg er selv en aktiv syklist, og det er ikke til å stikke under en stol at menn i lycra har en tendens til å starte sine egne konkurranser på vei til og fra jobb. I kombinasjon med dårlige sykkelveier og manglende synlighet kan det få fatale følger. Selv om man har retten på sin side, vil syklisten alltid tape i møte med en bil, sier Øyvind Setnes.

Oslo topper ulykkesstatistikken

Statistikken de siste ti årene for trafikkulykker hvor syklister er innblandet viser også at over 90 prosent er sammenstøt med personbil. Deretter følger buss, motorsykler, moped og lastebil. Geografisk skjer de fleste ulykkene i de store byene. Her er en fylkesoversikt over trafikkulykker med syklister innblandet de ti siste årene:

Oslo 104
Rogaland 41
Akershus 40
Hordaland 39
Trøndelag 30
Vestfold 28
Nordland 21
Buskerud 18
Vest-Agder 16
Østfold 16
Telemark 14
Møre og Romsdal 13
Troms 10
Hedmark 9
Oppland 9
Aust-Agder 6
Sogn og Fjordane 3
Finnmark 0

(Tryg Forsikring)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...