Nea Radio

Sykefraværet øker

ØKER: Sykefraværet øker i Trøndelag Foto: NAV Trøndelag

Det legemeldte sykefraværet i Trøndelag økte fra 4,3 til 4,4 prosent i tredje kvartal 2019 sammenlignet med samme periode i fjor. - Nå må vi snu trenden, sier direktør i NAV Trøndelag, Bente Wold Wigum.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det legemeldte sykefraværet i Trøndelag økte altså fra 4,3 til 4,4 prosent i tredje kvartal 2019 sammenlignet med samme periode i fjor.

Endringen for Trøndelag er på 3,4 prosent. I tillegg til det legemeldte sykefraværet på 4,4 prosent, kommer det egenmeldte sykefraværet på 1 prosent. For landet som helhet er det legemeldte sykefraværet 4,3 prosent sammenlignet med 4,2 prosent i 2018.

- Vi er et stykke unna målsettingen i den nye IA-avtalen. Vi må snu trenden, og den jobben må vi gjøre sammen, NAV og partene i arbeidslivet, sier direktør i NAV Trøndelag, Bente Wold Wigum.

Ny IA-avtale

Den nye IA-avtalen trådte i kraft 1. januar 2019 og strekker seg fram til utgangen av 2021.

- Målet i IA-avtalen er at vi skal redusere sykefraværet med ti prosent innen 2022. Når det er sagt, kommer en del av de nye virkemidlene som NAV kan bidra med først nå. Så vi vil jobbe for en reduksjon de kommende årene og bruke disse virkemidlene aktivt, sier Wigum.

Stor økning hos kvinner

For kvinner er sykefraværet på 5,8 prosent (+3,4 prosent), mens for menn er sykefraværet på 3,3 prosent (+2,8 prosent).

- Vi registrer at sykefraværet på typiske kvinnearbeidsplasser øker, som blant annet undervisning- og helsesektoren. I Trøndelag øker sykefraværet mer enn landsgjennomsnittet. Dette er noe vi må ta inn over oss og jobbe aktivt med, sier Wigum.

Lederansvar

NAV ønsker å bistå inn i bedriftene for å redusere sykefraværet.

- NAV har mange IA-rådgivere som kan støtte bedriftsledelsen i arbeidsmiljøarbeid. På individnivå kan bedriftshelsetjenesten og rådgivere fra NAV, med spisskompetanse på sykefraværsoppfølging, bistå. Vi vet av erfaring at det å jobbe langsiktig og systematisk over tid, og at arbeidet er lederforankret, er avgjørende hvis man skal lykkes med å redusere sykefraværet, sier Wigum.

- Vi må snu trenden, og den jobben må vi gjøre sammen, sier direktør i NAV Trøndelag, Bente Wold Wigum.

Økning blant unge

Sykefraværet øker mest i aldersgruppene 16-19 og 40-44 år, med henholdsvis 8,4 prosent og 8,1 prosent. Sykefraværet synker i aldersgruppene 30-34 år (-2,6 prosent), 55-59 år (-2,3 prosent) og 60-64 år (-0,9 prosent)
Andelen med gradert sykemelding er 24,1 prosent. Andelen er noe høyere for kvinner (26,9 prosent) enn for menn (19,7 prosent). For landet er andelen med gradert sykemelding 21,4 prosent.

Høyest innen helse og sosial

Sykefraværet er høyest innenfor helse- og sosialtjenester med 6,3 prosent (5,9 prosent i 2018), en økning på 6,7 prosent. Sykefraværet er lavest innenfor informasjon og kommunikasjon med 2,4 prosent.
583 459 dagsverk gikk tapt i 3.kvartal, 29 prosent av disse var innenfor helse- og sosialtjenester. 28,2 prosent i 2018. Sykefraværet er høyest i kommunal forvaltning med 5,8 prosent. Statlig forvaltning og privat og offentlig tjenesteyting har begge et sykefravær på 4,0 prosent.

Lavest i Lierne

I Trøndelag er det Lierne som har det laveste sykefraværet med 2,9 prosent. Deretter følger Leka med 3,2 prosent og Snåsa 3,5 prosent. Høyest sykefravær er det i Fosnes med 9,5 prosent, Rennebu 6,1 prosent og Verran 5,8 prosent.

Sykefraværet i de største byene:
Trondheim 4,0%
Steinkjer 5,1%
Namsos 5,6%
Stjørdal 5,0%
Verdal 4,4%
Levanger 4,2%

ØKER: Legemeldt sykefravær i trønderske kommuner Foto: NAV Trøndelag

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...